Zdravie

Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky

"Pri dopĺňaní tekutín treba brať ohľad na hmotnosť, vek, pohlavie, podnebie či teplotu vzduchu, ako aj zloženie jedálnička, zdravotný stav či fyzickú aktivitu."

Webmagazin.sk/TASR, 21. marca 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Dodržiavanie pitného režimu netreba podľa odborníkov na obličky preháňať. "Nefrológovia hovoria, že sa má piť rozumne a adekvátne tomu, v akých podmienkach človek žije a akú fyzickú prácu vykonáva," povedal Martin Demeš, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre nefrológiu.

Správny, dostatočný pitný režim neznamená, že každý človek musí denne vypiť tri či viac litrov vody. Môže to, naopak, viesť aj k zdravotným problémom. Známou aquaholičkou bola v minulosti bežkyňa Kate Moriová, ktorá pri maratóne skolabovala, lebo pila tak prehnane veľa tekutín, že to u nej viedlo až k opuchu mozgu. Športovkyňa odvtedy robí osvetu, aby to ľudia s pitím vody nepreháňali.

Pri dopĺňaní tekutín treba brať ohľad na hmotnosť, vek, pohlavie, podnebie či teplotu vzduchu, ako aj zloženie jedálnička, zdravotný stav či fyzickú aktivitu. Podľa Demeša je optimum v priemere približne okolo dvoch litrov tekutín denne. Pripomenul, že do tohto čísla sa rátajú aj polievky, ovocie či káva. Odporúčania Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín hovoria, že dospelý muž by mal denne prijať asi 2,5 litra tekutín a žena asi dva litre.

Vysoký krvný tlak


Dostatočný pitný režim je napríklad nevyhnutný pre správnu funkciu obličiek a pomáha ich chrániť pred poškodením. Pri nedostatku tekutín sa obličky snažia udržať čo najviac vody v organizme, no tým zároveň zadržiavajú toxické látky, ktoré by sa inak z tela vylúčili. Nedostatok vody tiež zhusťuje krv, čím sa zhoršuje prekrvenie a okysličenie orgánov.

Aby obličky dokázali z organizmu odstraňovať prebytočnú vodu, potrebujú správny pomer sodíka a draslíka v tele. Strava s vysokým obsahom soli môže túto rovnováhu narušiť, čo spôsobí zníženie funkcie obličiek a odvádzanie menšieho množstva tekutín z tela, čo ďalej vedie k vzniku vysokého krvného tlaku. Podľa odborníkov by sme denne nemali preto prijať viac ako päť až šesť gramov soli.

ODPORÚČAME AJ:


So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny
Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne
Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť
Toto ste nevedeli: Riziko mŕtvice zvyšuje aj dlhý spánok
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť

Komentáre