Zdravie

Toto ste nevedeli: Riziko mŕtvice zvyšuje aj dlhý spánok

"Ak si cez víkend pospíte dlhšie, je to ako odmena. Avšak, ak spíte príliš dlho, môže sa do hry zapojiť zdravotný problém."

Zuzana Lobotková, 4. marca 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ľudia, ktorí spia viac ako osem hodín denne, majú v porovnaní s ľuďmi, ktorí spia šesť až osem hodín, vyššie riziko cievnej mozgovej príhody. Vedci sledovali takmer 10 000 ľudí vo veku medzi 42 a 81 rokov po dobu jednej dekády. Zaznamenávali, aké množstvo spánku si títo jedinci dopriali každý večer, a či ich neobišla cievna mozgová príhoda.

Koľko hodín spíte?


Zhruba sedem z desiatich mužov a žien spalo šesť až osem hodín a asi jeden z desiatich nespal v priemere viac ako osem hodín denne. Ľudia, ktorí spali viac, mali o 46 percent vyššie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. V minulosti to však bolo naopak. Práve nedostatok spánku sa spájal s väčším rizikom mŕtvice. Vedci špekulujú, že dlhé noci plné spánku môžu byť príčinou zápalov, ktoré neskôr vedú ku kardiovaskulárnym problémom.

„Dlhší spánok môže byť užitočným ukazovateľom zvýšeného rizika cievnej mozgovej príhody u starších ľudí a mal by byť ďalej sledovaný,“ dodali autori štúdie pre times.com. Lekári niekedy používajú trvanie spánku ako ukazovateľ toho, ako dobre sa pacient cíti. Priveľa spánku môže často znamenať niečo v neporiadku v organizme.

„Ak ľudia spia príliš veľa, je to zlé znamenie,“ hovorí doktor David Gozal, lekár špecializujúci sa na detské poruchy spánku. „Len málo ľudí môže spať viac, než reálne potrebujú. Je to naozaj znamenie, že existuje základný problém súvisiaci so zdravím, či už je to depresia, rakovina, alebo neurologické problémy. Zvyčajne to nie je dobrá vec.“

Ak si chcete dlhšie pospať aspoň cez víkend, nebojte sa, nejde hneď o dôvod na paniku. Ak strávite v posteli viac času len občas, nie je to zlé znamenie. Ale, keď sa to stane pravidelným zvykom, môže to byť mimo vašu kontrolu. Vedci sa ešte chystajú ďalej sledovať, čo o zdraví vypovedá spánok.

ODPORÚČAME AJ:
Zdriemnite si, pomôže to vášmu zdraviu
Transplantácia ľudskej hlavy? Vraj nič nemožné
KONTROVERZNÉ OCHORENIE: Chronickou únavou trpí milión ľudí
Chcete byť bystrozrakí? Nové šošovky vám dajú superzrak
Diéty nie sú pre každého. Bežci by sa im mali vyhnúť

Komentáre