Zdravie

Chcete byť bystrozrakí? Nové šošovky vám dajú superzrak

"Svet v rozprávkach alebo príbehoch o superhrdinoch obnáša aj zaujímavé schopnosti. Napríklad taký bystrý zrak, ktorým si dokážete nápisy trikrát zväčšiť? Už nejde len o fikciu. "

Zuzana Lobotková, 25. februára 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: opticaelisabet.com
Vedci vyvíjajú teleskopické kontaktné šošovky, ktoré nositeľovi poskytnú „superzrak“ v mihnutí oka. V prípade potreby dokážu objekty zväčšiť trikrát, stačí len žmurknúť. Spolu so špeciálnymi okuliarmi predstavujú nádej pre milióny ľudí, ktorých postihuje makulárna degenerácia – najčastejšia príčina slepoty u starších ľudí.

Plnohodnotný život aj bez lekárskeho zákroku


Šošovky sú mierne väčšie a hrubšie než bežné kontaktné šošovky. Ich superschopnosť pochádza z kruhu malých zrkadiel, ktoré sú v kruhu v strednej časti. Zrkadlá odrážajú svetlo a zväčšujú to, na čo sa pozeráte. Je to vlastne akoby ste sa pozerali cez ďalekohľad.

Okuliare, ktoré k nim patria, ovládajú uhol, pod ktorým svetlo dopadá na šošovky. Keď filtre v okuliaroch pustia priame svetlo smerom k centrálnej časti šošovky, zrak nie je lepší, než obyčajne. Ak však svetlo dopadne na teleskopický kruh, šošovky priblížia objekt 2,8-krát. Žmurknutie pravým okom zrak zlepší, žmurknutie ľavým ho zas vráti do normálu.

Senzory v ráme okuliarov vnímajú takéto žmurknutia, ignorujú však žmurkanie oboch očí naraz. Vynálezca šošoviek Eric Tremblay zo švajčiarskeho Federálneho technologického inštitútu v Lausanne pre dailymail.co.uk povedal: „Myslíme si, že tieto šošovky sú prísľubom pre slabozrakých a ľudí s vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.“

Pri tomto stave sa centrálne videnie postupne rozrušuje, takže nie je možné vykonávať každodenné úlohy, ako je čítanie, šoférovanie a sledovanie televízie. Možnosti liečby sú obmedzené a operácia je veľmi drahá záležitosť. Práve takéto šošovky by mohli pomôcť udržať si nezávislosť.

ODPORÚČAME AJ:
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť

Komentáre