Zdravie

Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia

"Starajú sa o duševné zdravie iných ľudí, no vlastné problémy často nerozpoznajú. A pritom vyhorenie sa im nevyhýba. "

Zuzana Lobotková, 23. januára 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Marieke Ledinghamová, Peter Standen a Chris Skinner, všetci traja psychológovia, priniesli len nedávno tento poznatok. „Vyhorenie je na pracoviskách v oblasti duševného zdravia už dlho problémom. Zostáva to tak aj napriek množstvu výskumu a vedomostí, čo o ňom odborní pracovníci získali. Tak sme chceli študovať, ako by sa tomu dalo na pracoviskách zabrániť,“ uviedla pre sciencedaily.com doktorka Ledinghamová.

Nevidia príznaky


Celkom päťdesiatpäť pracovníkov z oblasti duševného zdravia (zdravotné sestry, psychológovia, terapeuti, sociálni pracovníci, psychiatri a poradcov) písalo o svojich skúsenostiach v kvalitatívnom dotazníku, kde uviedli svoje postoje a vnímanie syndrómu vyhorenia, a ako by to mohlo ovplyvniť ich prácu. Okrem toho viedli výskumníci s dvanástimi z nich hĺbkové rozhovory.

Analýza ukázala, že mnohí trpia syndrómom vyhorenia a cítili sa byť slabší a menej schopní v pracovnej oblasti. Niektorí tiež uviedli, že aj keď zažívajú vyhorenie, neukazujú to, aby neboli kolegami odsúdení. Ledinghamová došla k záveru: „Ide o to, že niektorí zistili, aké je ťažké rozpoznať syndróm vyhorenia sám u seba, kým príznaky fyzického a psychického zrútenia neovplyvnili ich prácu.“

Znížené schopnosti


Zaujímavosťou bolo, že ako syndróm vyhorenia znížil ich duševné a fyzické zdravie, ale aj pracovné kompetencie, rovnako znížil aj schopnosť rozpoznať, že práve oni trpeli vyhorením. Preto, akonáhle proces vyčerpania začal, s menšou pravdepodobnosťou hľadali podporu, a skôr ignorovali príznaky. Je teda iróniou, že ľudia pomáhajúci s duševným zdravím na sebe nerozpoznajú problémy.

V ideálnom prípade by si ich kolegovia na pracovisku mali všimnúť problém a pomôcť postihnutému rozpoznať príznaky a vyhľadať liečbu. Sú predsa vystavení vysokej psychickej aj fyzickej záťaži, takže aj oni sami si zaslúžia pozornosť a pochopenie, zo strany kolegov aj zo strany zamestnávateľa.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájde v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu

Komentáre