Zdravie

Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť

"Myslíte si, že kakao je len pre deti? Tak to sa mýlite. Okrem toho, že ide o chutný nápoj, môže vám pomôcť zlepšiť pamäť. "

Zuzana Lobotková, 9. februára 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Kakaové bôby by mohli pomôcť odvrátiť demenciu. Ich konzumácia spôsobuje zvýšenie prietoku krvi do časti mozgu, ktorá pomáha s pamäťou. Môžu za to antioxidanty, ktoré sa nazývajú diétne kakaové flavanoly pôsobia preventívne aj priamo zlepšujú pamäť.

Ovplyvňuje pamäť strava?


Vedci skúmali, či by kakaové flavanoly mohli zlepšiť funkcie mozgu a kognitívny výkon u 37 ľudí, vo veku 50-69 rokov. Tí počas troch mesiacov dostávali buď vysokú alebo nízku dávku kakaových flavanolov.

Výsledkom bolo zistenie, že pri oneskorenom rozpoznávaní vďaka vysokému príjmu flavanolov došlo k výraznejšiemu zlepšeniu, než pri nižších dávkach. Doktorka Clare Waltonová, vedúca výskumu v Alzheimerovej spoločnosti, pre Nature Neuroscience povedala: „Tento dobre navrhnutý, ale malý výskum naznačuje, že antioxidanty nájdené v kakau môžu zlepšiť kognitívny výkon tým, že zlepšia prietok krvi do určitej oblasti mozgu.“

Ide o časť mozgu, ktorú ovplyvňuje starnutie. Vedci však stále nevedia, či tieto zmeny v mozgu súvisia s demenciou. „Na závery je ešte priskoro. Odborníci sa zatiaľ stopercentne nezhodli, či vysoké dávky antioxidantov zlepšia pamäť, alebo znížia riziko demencie,“ dodala Waltonová.

ODPORÚČAME AJ:
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Relax vo vírivke môže byť nebezpečný
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie

Komentáre