Zdravie

Diéty nie sú pre každého. Bežci by sa im mali vyhnúť

"Bežci majú povesť výnimočných jedákov. Často jedia viac, než ich ťažší priatelia, ktorí sa pýtajú, kde to všetko jedlo dávajú. "

Zuzana Lobotková, 23. februára 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Pre bežcov na dlhé trate môže byť ťažké zbaviť sa kila-dvoch, ale nie je to nemožné. Stačí správny prístup, ktorý skombinuje bežecké plány s tými na schudnutie. Bohužiaľ, mnoho rekreačných bežcov si zostavuje jedálniček ako pri pretekárskom tréningu, v snahe zhodiť vďaka vysokému výdaju kalórií. Takto však chudnutie u nich nefunguje.

„Ak pri tréningu držíte diétu, nebudete podávať ten najlepší výkon, pretože vaše telo nebude môcť po tréning adekvátne opravovať vaše svaly,“ varuje doktorka Anne Mauneyová. Dôsledky sa neobmedzujú len na pocity bolesti a únavy. Výsledkom môžu byť aj únavové zlomeniny. Vyvážená strava je totiž pri intenzívnom telesnom pohybe ešte dôležitejšia.

Riešenie? Skúste krátkodobú fázu chudnutia, než začnete s normálnym tréningovým cyklom. Vtedy je kľúčové kardio a nie výkon na dlhšie trate. Navyše existujú aj ďalšie triky, ako sa zbaviť pár kíl.

Zamerajte sa na výživné potraviny


Určité potraviny vám pomôžu lepšie spravovať svoj hlad po behu. Hustá výživná strava znižuje záchvaty hladu, a tak sú účinným pomocníkom pri chudnutí. Napríklad miska quinoy vás zasýti skôr než hranolky. Samozrejme, že najlepšie potraviny majú vysoký obsah živín a relatívne nízky obsah kalórií. Zamerajte sa na potraviny, ako je zelenina, ovocie, strukoviny a obilniny, ale aj zdravé tuky.
Ak viete, že po tréningu bývate hladní, naplánujte si jedlo ešte pred behom. Táto stratégia vám pomôže vyhnúť sa rozhodovaniu na poslednú chvíľu, ktoré často vedie k nezdravým jedlám.

Nepite kalórie


Voda by mala byť pre každého nápoj číslo jeden. Pre športovcov, ktorí chcú schudnúť, je dôvodov množstvo kalórií, a teda nula. Kým športové nápoje sú užitočné bezprostredne pred, počas alebo po namáhavom cvičení, obsahujú príliš veľa cukru, čo sa pri pravidelnej konzumácii určite prejaví. Voda hydratuje, tak by mala predstavovať aspoň 90 percent pitného režimu. Inak si môžete dopriať nesladený čaj, kávu alebo nesladené ovocné nápoje.

Proteíny, proteíny, proteíny


Jedzte bielkoviny v každom jedle, a to najmä pri raňajkách. Bielkoviny v strave zvyšujú pocit sýtosti. Nielen, že sa budete cítiť plnší po dlhšiu dobu, ale pravdepodobne toho zjete menej aj počas zvyšku dňa. Bielkoviny opravujú a budujú svalové tkanivo, sú dôležité aj pre kosti, chrupavku, kožu aj krv. Ideálne sú ryby, chudé mäso, strukoviny, orechy a semená. Alebo skúste proteínový koktail z prášku, ktorý obľubuje mnoho športovcov. Bežci by mali skonzumovať asi 0,5 až 1 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti za deň, tak na ne nezabúdajte.

Bežci by si mali uvedomiť, že je pre nich dôležitá dostatočná a vyvážená výživa, dokonca, že má pred diétou prednosť. Obmedzovanie môže byť totiž pre bežcov riskantné, ak nedodajú telu dostatok kalórií, ale aj často obávaných sacharidov.

Ale ak sa sústredíte na stravovanie na minimálne spracované, živiny, husté potraviny, ktoré sú s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, bude ťažké na priberanie na váhe pri behu. V skutočnosti, mnoho ľudí zistí, že by predovšetkým jesť mäso a zeleninu, a pitnej vody takmer výlučne, sú schopní schudnúť, bez toho aby ste museli počítať kalórie, alebo "diétu", vôbec.

Ak sa chcete zamerať na chudnutie, to skôr, ako začnete vážne vzdelávacieho programu. Integrovať niektoré z týchto zdravých stravovacích návykov do predsezónnej programom, a môžete len zistíte, že ste nielen ľahšie, ale tiež rýchlejšie, keď ste pripravení vziať si tréning do zárezu.

ODPORÚČAME AJ:
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť
Ak fajčíte, pred odberom krvi sa cigarete vyhnite
Bolestivé ochorenie, o ktorom sa ženy hanbia hovoriť
Nezáleží na tom, koľko cvičíte, ak trávite veľa času sedením
Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa

Komentáre