Zdravie

Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa

"Pred tým, ako chúťkam vyhoviete, mali by ste vedieť identifikovať ich skutočnú príčinu. "

Zuzana Lobotková, 13. februára 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnohí z nás sú otrokmi svojich chutí. Sladké, slané, je dôležité vedieť, čo sa za maškrtnosťou skrýva.
Odborníci tvrdia, že chute sú len spôsob, ako nám telo dáva najavo, že mu niečo chýba. Odoslaním správy do mozgu sa snaží udržiavať rovnováhu minerálov, vitamínov i energetickej úrovne. Výživová odborníčka Shona Wilkinsonová pre MailOnline povedala: „Chute ukazujú predovšetkým to, že nášmu telu chýba konkrétny minerál alebo živina.“

Táto schopnosť tela bola vlastná ešte našim predchodcom z jaskýň. Cieľom stravovania sa bolo prežiť. Chuť na jedlo s vysokým obsahom tuku alebo kalórií zabezpečovala dostatočný prísun energie, keďže často jedli len raz denne. V súčasnosti jeme aj päťkrát denne a spracovaným potravinám chýba mnoho živín kľúčových pre telo. Pred tým, ako chúťkam vyhoviete, mali by ste vedieť identifikovať ich skutočnú príčinu.

Chuť na sladké


Keď človek je, hladina cukru v krvi stúpne a telo uvoľní inzulín. „Ak budete jesť rafinované cukry a sacharidy, spôsobíte si nerovnováhu cukru v krvi. Vaše telo totiž uvoľní viac inzulínu, čiže cukor v krvi rýchlo stúpne, a následne rýchlo klesne. Tak sa opäť objaví chuť na sladké. Takže, čím viac sladkého zjete, tým viac budete po ňom túžiť,“ vysvetlila Wilkinsonová.

Ak chcete dostať chuť na sladké pod kontrolu, pomôže vám chróm – minerál, ktorý vyvažuje hladinu inzulínu v krvi. Dôležité sú teda zdravé raňajky s bielkovinami a sacharidmi, napríklad praženica s ražným chlebom. Počas dňa nezabúdajte na prísun zeleniny, aby vám cukor v krvi neklesol tak, že by ste si potrebovali pomôcť sladkosťami.

Ďalšie dobré zdroje chrómu sú pečeň, obličky, hovädzie mäso, kuracie mäso, mrkva, zemiaky, brokolica, špargľa, celozrnné potraviny a vajcia.

Túžite po čokoláde?


Chuť na čokoládu maskuje potrebu horčíka. Asi 80 percent ľudí je bez potrebnej dávky horčíka vo svojej každodennej strave. Nie je teda prekvapujúce, že majú chuť dať si čokoládu. „Horčík nielen podporuje imunitný systém tým, že bráni vzniku zápalov, ale tiež hrá kľúčovú úlohu pri vyrovnávaní nervového systému a zmiernení úzkosti,“ povedala Wilkinsonová.

Je tiež dôležitý pre dobré zdravie kostí. Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s touto túžbou, je dať si kúsok čokolády so 70-percentným obsahom kakaa. Prípadne zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na horčík – tmavú listovú zeleninu, špenát, kel, alebo mangold, orechy, slnečnicové semienka, losos, tuniaka, makrelu aspoň raz týždenne.

Pol šálky suchých pražených sójových bôbov poskytuje takmer polovicu potrebnej horčíka pre daný deň. Aj avokádo je dôležitý zdroj horčíka, prípadne stavte na sladšie alternatívy, ako je jogurt s banánom.

Neodoláte sacharidom?


Pre tých z nás, ktorí túžia po chlebe, cestoviny, zemiaky, by to mohlo byť znamenie, že v tele nie je dostatok tryptofánu, esenciálnej aminokyseliny. Telo ho používa na syntetizovanie serotonínu, ktorý reguluje náladu.

Aj keď sacharidy neobsahujú tryptofán, vedci sú presvedčení, že zvýšenie hladiny cukru v krvi pomáha dopraviť viac aminokyseliny do mozgu. Rovnováha tejto aminokyseliny je dôležitá pri spánku, prebúdzaní sa aj pri trávení. Namiesto ťažkých sacharidov by ste mali do jedálnička zaradiť bielkoviny, nezabúdajte na vajcia, banány a vlašské orechy.

ODPORÚČAME AJ:
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Relax vo vírivke môže byť nebezpečný
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie

Komentáre