Zdravie

Bolestivé ochorenie, o ktorom sa ženy hanbia hovoriť

"Bolestivé ochorenie, ktoré postihuje milióny žien, ale žiadna sa neodváži o ňom prehovoriť. V tichosti trpia a hanbia sa vyhľadať pomoc. Vaginizmus. "

Zuzana Lobotková, 16. februára 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk
Doktorka Geetha Venkatová hovorí, že mnoho žien má vaginizmus, stav, o ktorom sa dosť nehovorí. Porucha spôsobuje nedobrovoľné stiahnutie vaginálnych stavov a často sa označuje ako záchvať vaginálnej paniky. Zabraňuje ženám podstupovať akúkoľvek vaginálnu penetráciu, vrátane sexu, používania tampónov a gynekologického vyšetrenia.

Život s bolesťou


Odhaduje sa, že na svete týmto ochorením trpia milióny žien. Problémom je, že sa hanbia. „Vaginizmus je osobná záležitosť. U mnohých žien ovplyvňuje ich dôveru a cítia sa, akoby zlyhávali. Tento stav pritom nie je až taký vzácny a pri správnej starostlivosti a podpore je dokonca vysoko liečiteľný,“ uviedla pre dailymail.co.uk Venkatová.

Vyhľadanie pomoci je dôležité, ak žena plánuje založenie rodiny. Gynekologické vyšetrenia by mali byť bežnou súčasťou života, a nemali by spôsobovať utrpenie.

Vaginizmus je výsledkom nedobrovoľnej reflexnej kontrakcie svalu, ktorý podporuje vagínu. Tento reflex spôsobí, že svaly a tkanivá v pošve sa náhle stiahnu, čo robí pokusy o vaginálnu penetráciu mimoriadne bolestivými, často až nemožnými.

„Príčinou je zvyčajne kombinácia fyzických a nefyzických spúšťačov, ktoré spôsobujú, že telo predvída bolesť. Vtedy automaticky stiahne vaginálne svaly, aby zabránilo bolesti. Sex je potom nepríjemný alebo bolestivý, čo spôsobuje len posilnenie tohto reflexu,“ varuje Venkatová.

Spoznajte seba samú


Mnoho žien trpiacich týmto stavom bolo vychovávaných v konzervatívnom prostredí, kde je ženské panenstvo veľmi cenené a sex sa považuje za niečo špinavé. To môže ovplyvniť ženskú psychiku a spustiť vaginizmus. Liečba zvyčajne zahŕňa návštevy terapeuta – sexuálnu alebo kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktoré majú pomôcť odhaliť spúšťače reflexu.

„Strávte viac času spoznávaním svojho tela, a to intímne. Je to nutné. Pomôcť si môžete prírodnými lubrikantmi, aby ste sa postupne prispôsobili sexuálnej aktivite,“ radí Venkatová. Nápomocné sa zdajú byť aj botoxové injekcie, ktoré pomáhajú uvoľniť svaly v intímnej oblasti.

S vaginizmom sa dá postupom času vyrovnať. Motivované ženy, ktoré tomu venujú dostatok pozitívnej energie a snahy, sa môžu stresu zbaviť aj za šesť týždňov, pri intenzívnej odbornej pomoci a bez komplikácií dokonca už za dva týždne. Stačí sa zbaviť ostychu a vyhľadať pomoc.

ODPORÚČAME AJ:
Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa
BUDEM MAMOU: S bruchom na masážnom stole
Zdvojnásobte prísun bielkovín! Čím ste starší, tým je to lepšie
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Relax vo vírivke môže byť nebezpečný

Komentáre