Zdravie

Zdvojnásobte prísun bielkovín! Čím ste starší, tým je to lepšie

"Ste to, čo jete. A to je dôležité najmä pri budovaní svalstva, na čo potrebujete proteíny. A to ide s pribúdajúcimi rokmi čoraz ťažšie."

Zuzana Lobotková, 6. februára 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein
Je dobre známe, že konzumácia proteínov stimuluje bunky tela. Avšak, starnutie a nižší príjem bielkovín vedú k poklesu účinnosti svalovej hmoty v tele. Udržiavanie a budovanie svalovej hmoty je dôležité najmä pre starších ľudí. Ide predsa o lepšiu kondíciu a kvalitu života.

Súčasné odporúčania uvádzajú ako ideálny príjem bielkovín 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Starší ľudia potrebujú minimálne 0,40 gramov na kilogram telesnej hmotnosti, a to v každom jedle. Ide teda o dosť väčšie množstvo proteínov. Vedci z University of Arkansas zisťovali, či denný príjem bielkovín vyšší než je priemerná spotreba vedie k väčšiemu čistému zisku proteínov u starších ľudí.

Koľko treba zjesť bielkovín?


Skúmali tiež, či načasovanie príjmu bielkovín robí rozdiely v syntéze proteínov - proces, pri ktorom telo získava čisté bielkoviny. Výskumný tím študoval dvadsať zdravých dospelých osôb vo veku 52 až 75 rokov, ktorých na štyri dni náhodne priradili do jednej zo štyroch skupín.

Dve skupiny jedli 0,8 gramu proteínu na kilo váhy. Jedna z týchto skupín ich mala rovnomerne rozdelené počas celého dňa, druhá mala 15 percent na raňajky, 20 na obed a 65 na večeru. Ďalšie dve skupiny prijímali dvojnásobné množstvo bielkovín denne, a teda 1,5 gramu na kilogram váhy, pričom ich rozloženie bolo rovnaké ako pri predchádzajúcich dvoch skupinách.

Výskumný tím zistil, že zatiaľ čo rozdelenie bielkovín na celý deň nemá významný efekt, celkové množstvo bielkovín robilo rozdiel. „Aj keď nebol jasný vplyv vzoru príjmu bielkovín, v našej štúdii sme pozorovali efekt väčšieho množstva príjmu bielkovín na celé telo, aj čistú bilanciu proteínov a svalovej syntézy proteínov,“ uviedli autori štúdie, ktorú prezentovali prostredníctvom sciencedaily.com. A výsledok štúdie v skratke? Telu vo vyššom veku vyšší príjem denný bielkovín rozhodne pomáha.

ODPORÚČAME AJ:
BUDEM MAMOU: Takýto kompliment rozhodne tehotná žena neocení
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie

Komentáre