Zdravie

Nezáleží na tom, koľko cvičíte, ak trávite veľa času sedením

"Budem viac cvičiť, začnem športovať, aby som sa udržiaval v kondícii, prípadne aby som schudol. To si povedalo začiatkom roka mnoho ľudí. Ak to aj dodržia, neznamená to automaticky výhru."

Zuzana Lobotková, 15. februára 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk

Kto z vás je dostatočne fyzicky aktívny? Dospelí by si vraj mali dopriať 150 minút intenzívnej fyzickej aktivity týždeň. Možno si poviete, že to nie je až tak veľa, ale pravdou je, že ani to nemusí stačiť. Všetku snahu vám pokazí, ak zvyšok dní presedíte.

Zabíja nás sedenie?


Doktor David Alter, srdcový expert z University of Toronto a vedec Torontského rehabilitačného ústavu, a jeho kolegovia zistili, že príliš veľa času stráveného v sedavej polohe môže viesť k zdravotným problémom. Dokonca aj ľudia, ktorí pravidelne cvičia, tak u seba zvyšujú šancu na rozvoj srdcových problémov, rakoviny a predčasnej smrti.

Vedci sa pozreli na výsledky 47 štúdií, v ktorých od ľudí zisťovali, koľko času trávia sedením a cvičením, rovnako ako množstvo srdcových ochorení, prípadov cukrovky, rakoviny a aj úmrtia z akejkoľvek príčiny. Odhalili, že čím viac hodín opýtaní strávili posediačky alebo poležiačky, tým vyššie bolo riziko spomínaných problémov.

Náruživí „sediaci“ preukázali dokonca o 90 percent vyššie riziko vzniku cukrovky, než tí, čo sedeli počas dňa menej. Navyše u nich bola o 18 percent vyššia šanca na úmrtie kvôli srdcovým ochoreniam alebo na rakovinu a o 24 percent vyššie riziko na predčasnú smrť z inej príčiny. Vedcov prekvapilo, koľko zdravotných problémov so sebou dlhé sedenie prináša.

Cvičenie nestačí


Aj keď ľudia pravidelne cvičia pol hodiny alebo hodinu denne, dôležité je aj to, ako trávia zvyšok svojho dňa. Takéto cvičenie znižuje celkové riziká len o asi 15 percent. „Môžete si trochu pomôcť od zlých dôsledkov cvičenia, ale nezbavíte sa ich úplne,“ vysvetlil Alter.

Jediný spôsob, ako to urobiť, je sedieť menej, a nie len sa viac hýbať. Je teda čas na zmenu posolstva. Vedci sa chystajú sledovať, ako na zdravie vplýva pol hodina a hodina cvičenia denne, a aké výsledky prináša menej sedenia. Dôležité je si najskôr uvedomiť, koľko času denne presedíte. Zatiaľ na to neexistuje žiadna odporúčaná norma. Zaujímavý je však napríklad fakt, že pri státí spálite dvakrát viac kalórií ako pri sedení.

Práve spaľovanie kalórií je dôležité pri srdcovom zdraví. „Aj malé zmeny zavážia,“ povzbudzuje Alter. Noviny si môžete prečítať aj na stacionárnom bicykli, počas každej presedenej polhodiny sa na niekoľko minút postavte a poprechádzajte sa. Alebo sa počas sledovania televízie prejdite počas reklamy po dome. Objavíte význam reklám a spravíte niečo pre svoje zdravie.

ODPORÚČAME AJ:
Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú

Komentáre