Zdravie

Transplantácia ľudskej hlavy? Vraj nič nemožné

"Po transplantácii by mali príjemcu až štyri týždne udržovať v kóme, čo by malo zamedziť neželaným pohybom. "

Webmagazin.sk/TASR, 1. marca 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Taliansky chirurg Sergio Canavero tvrdí, že o dva roky bude schopný uskutočniť transplantáciu ľudskej hlavy, o čom však iní vedci pochybujú. Informovala o tom dnes britská televízia ITV News s odvolaním sa na článok vo vedeckom časopise New Scientist.

Canavero prvýkrát prišiel s myšlienkou transplantácie ľudskej hlavy na iné telo v roku 2013. Viacerí vedci už vtedy poukazovali na vážne etické a praktické otázky spojené s takýmto operačným zákrokom.

Taliansky chirurg teraz tvrdí, že sa mu v princípe podarilo vyriešiť hlavné problémy, ktoré by mohli prekaziť jeho plánovaný pokus, vrátane otázky napojenia miechy a imunitnej reakcie organizmu.

Súčasťou Canaverovej metódy má byť ochladzovanie hlavy príjemcu i tela darcu, čo by malo umožniť dlhšie prežitie buniek bez prísunu kyslíka. Postup by sa v budúcnosti údajne mohol používať u pacientov s degenerovanými svalmi a nervami alebo ľudí trpiacich pokročilým štádiom rakoviny.

Doktor Canavero predpovedá transplantáciu hlavy na konferencii TED Talk.


Po transplantácii by mali príjemcu až štyri týždne udržovať v kóme, čo by malo zamedziť neželaným pohybom. Po uplynutí tejto doby by sa mal s pomocou fyzioterapie do roka začať chodiť, cítiť svoju tvár a hovoriť pôvodným hlasom.

Kritici majú pochybnosti



Kritici však označujú Canaverove vízie za bizarné a vyjadrujú pochybnosti nad možnosťou ich uskutočnenia.
"Neverím, že to bude fungovať. S takouto procedúrou je spojených príliš veľa problémov," vyhlásil Harry Goldsmith, profesor neurochirurgie z University of California.

V roku 1970 vedci transplantovali hlavu jednej opice na telo inej. Po deviatich dňoch imunitný systém hlavu odmietol a opica zomrela. Niektorí vedci už vtedy poukazovali na utrpenie bezmocného zvieraťa a tvrdili, že operáciu tohto druhu už nemožno nikdy opakovať.

ODPORÚČAME AJ:
Diéty nie sú pre každého. Bežci by sa im mali vyhnúť
Chcete byť bystrozrakí? Nové šošovky vám dajú superzrak
Pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život
Pozor na žltačku, môže začať ako obyčajná chrípka
Zdravie závisí od vašej osobnosti. Dôležitú úlohu má aj vaša povaha

Komentáre