Zdravie

Zdravie závisí od vašej osobnosti. Dôležitú úlohu má aj vaša povaha

"Životný štýl aj rodinná anamnéza sú významnými vodítkami v odhade vášho zdravia. Ale vedeli ste, že úlohu v tom zohráva aj vaša povaha? "

Zuzana Lobotková, 20. februára 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Ľudia, ktorí sú pracovití, organizovaní a uvoľnení nielen na oslavách, ale aj na pohovoroch, s menšou pravdepodobnosťou utrpia mŕtvicu, artritídu, či problémy so srdcom. Naopak, tí nervózni, náladoví, podráždení a náchylní k smútku majú väčšiu šancu na spomínané diagnózy. Americkí vedci totiž odhalili väzbu medzi osobnosťou a mnohými chorobami.

Aký ste človek?


Dôvodom môže byť, že pracovití a pozitívni ľudia skôr zdravo jedia, cvičia, menej trpia stresom a lepšie komunikujú s lekármi. Neurotici trpia výkyvmi nálad a sú smutní, čo zdraviu neprospieva. To podporuje výsledky predchádzajúcich výskumov, že neurotickí ľudia zomierajú skôr. Jedna z teórií je, že menej účinné zvládanie stresu spôsobuje, že telo uvoľňuje viac hormónu kortizolu, ktorý vo veľkom množstve poškodzuje imunitný systém a vnútorné orgány, vrátane mozgu.

Vedci ľudí pomocou dotazníkov rozdelili do piatich skupín osobnostných rysov. Šlo o extroverziu, prívetivosť, svedomitosť, otvorenosť a neurotizmus. O štyri roky neskôr títo ľudia navštívili lekára, aby im určil diagnózy. Každá skupina sa vyznačovala určitými rozdielmi v zdraví.

Svedomitosť - svedomití ľudia sú pracovití, spoľahliví a schopní ovládať svoje impulzy. Radi veci plánujú a dosahujú svoje ciele. Vyššia svedomitosť znamená nižšiu pravdepodobnosť cievnej mozgovej príhody až o 37 percent, vysokého tlaku o 27 percent, artritídy o 23 percent a cukrovky o 20 percent. Svedomití ľudia totiž dodržiavajú zdravý jedálniček, cvičia a chodia na preventívne prehliadky u lekára.

Otvorenosť – otvorení ľudia sú zvedaví, nápadití, majú široké spektrum záujmov. To so sebou prináša aj o 31 percent nižšie riziko cievnej mozgovej príhody, srdcových ochorení o 17 percent, vysokého krvného tlaku o 29 percent a artritídy o 21 percent. Byť otvorenejší môže pomôcť človeku byť viac kreatívny pri zmiernení stresu a pomáha to aj pri úprimnej komunikácii s lekármi.

Extroverzia - extrovertní ľudia sú pozitívni, asertívni, zhovorčiví, sociálne aktívni. Vedci tvrdia, že táto vlastnosť znižuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku o 26 percent.

Prívetivosť - príjemní jedinci sú v spoločnosti cenení. Majú tendenciu byť ohľaduplní, láskaví, veľkorysí, ochotní, dôverčiví, dôveryhodní a ochotní ku kompromisom. Výhodou je aj o 21 percent nižšie riziko rozvoja artritídy.

Neurotizmus - neurotickí ľudia sú precitlivení a nervózni, často zažívajú zlosť, úzkosť alebo depresiu. Znamená to aj o 24 percent vyššie riziko ochorení srdca, ochorení pľúc o 29 percent, vysokého krvného tlaku o 37 percent a artritídy o 25 percent.

Čo priniesla štúdia



V rámci štúdie vedci zobrali údaje o 6904 dobrovoľníkoch, ktorých priemerný vek bol 68 rokov. Po štyroch rokoch zisťovali, či sa stretli s niektorou zo spomínaných diagnóz. Výsledkom bolo, že ženy sú extrovertnejšie, príjemnejšie a svedomitejšie, než muži, ktorí boli skôr neurotici, Starší ľudia sú zase menej extrovertní, menej svedomití a menej otvorení.

Jedinci v manželskom zväzku boli viac svedomití, otvorení a emocionálne stabilní, ako ľudia, ktorí neboli zosobášení. Zaujímavé je, že osobnostné črty nepredpovedali diagnózu rakoviny, jednu z hlavných príčin úmrtí na celom svete.

Profesor Jackson z Washington University v St. Louis pre dailymail.co.uk povedal: „Vývoj týchto chorôb súvisí so spôsobom, ako sa správate, myslíte a pozeráte na svet. Osobnosť nie je pevne daná, nepatrnými zmenami sa dá upraviť, ale to trvá dlho. Môžeme sa pozrieť na dôvody, prečo ľudia s určitými vlastnosťami majú lepšie zdravie, a ľudia bez týchto vlastností by mohli opakovať tieto príčiny.“

ODPORÚČAME AJ:
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť

Komentáre