Zdravie

Pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život

"Najzávažnejší melanómový zhubný nádor, ktorý spôsobuje orgánové a lymfatické metastázy, si vyžaduje okamžitú liečbu. "

Tomáš Kušnír/TASR, 22. februára 2015 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Malígny melanóm patrí pre rýchle metastázovanie k najnebezpečnejším nádorom. "Jedinou šancou úspešnej liečby je v tomto prípade včasná a dôsledná diagnostika. Aj keď už široká verejnosť pozná toto ochorenie, mnohí ani netušia, aké je nebezpečné a tiež, že pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život," povedala primárka dermatologicko-laserovej kliniky Tomar Adriana Tomeková.

V prípade malígneho melanómu sú v rámci prevencie podľa jej slov dôležité tri hlavné body."Samovyšetrenie, pravidelné lekárske prehliadky a ochrana pred ultrafialovým žiarením, hlavne jeho UVB zložkou," vymenovala Tomeková. Priblížila, že okrem slnečných lúčov patria medzi rizikové faktory možného vzniku melanómu aj genetická predispozícia, sklon k tvorbe znamienok či bledší typ pokožky, fototyp I. a II.

Vyšetrenie by ste nemali odkladať



Vyšetrenie znamienok vykonáva dermatológ. Znamienko najskôr skontroluje voľným okom a následne dermatoskopom. Ten ho zväčší a osvetlí. "Melanóm sa vyvinie zo znamienka, ktoré začalo meniť štruktúru, farbu a tvar, zostáva asymetrické, zapálené, krváca a svrbí. Vyšetrenie je bezbolestné, a preto by sme nemali váhať a absolvovať kontrolu čo najskôr. Včasná diagnostika má predísť vzniku rozvinutých foriem kožných nádorov a môže zachrániť život," zhrnula Tomeková.


Znamienka sa delia na nezhubné (benígne) a zhubné (malígne) nádory. Benígne nádory obyčajne neohrozujú život, po odstránení sa nezvyknú obnovovať a šíriť do iných častí tela. Avšak najzávažnejší melanómový zhubný nádor, ktorý spôsobuje orgánové a lymfatické metastázy, si vyžaduje okamžitú liečbu. Melanóm rastie horizontálne do šírky vo vrchnej vrstve pokožky a neskôr vertikálne. Vtedy môžu niektoré rakovinové bunky preniknúť do vnútornej časti kože a krvou sa šíriť do iných častí tela.


ODPORÚČAME AJ:
BUDEM MAMOU: S bruchom na masážnom stole
Bolestivé ochorenie, o ktorom sa ženy hanbia hovoriť
Nezáleží na tom, koľko cvičíte, ak trávite veľa času sedením
Pre vaše srdce
Ak fajčíte, pred odberom krvi sa cigarete vyhnite

Komentáre