Zdravie

Pozor na žltačku, môže začať ako obyčajná chrípka

"Počet ľudí infikovaných žltačkou typu A v roku 2014 výrazne vzrástol, v porovnaní s rokom 2013 sa viac než strojnásobil. "

Webmagazin.sk/TASR, 21. februára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Žltačka typu A sa v prvých fázach prejavuje príznakmi podobnými chrípke. Typická je pre ňu malátnosť, únava, bolesti hlavy či zvýšená teplota, upozorňujú hygienici. Ešte predtým, než infikovanému zožltnú bielka či koža, môžu sa objaviť bolesti pod pravým rebrom.

"Ochorenie však môže prebiehať bez príznakov choroby s vytvorením len protilátkovej odozvy," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Počet ľudí infikovaných žltačkou typu A v roku 2014 výrazne vzrástol, v porovnaní s rokom 2013 sa viac než strojnásobil. Rozšírená bola najmä v Košickom kraji, najväčšie epidémie však lekári zaznamenali v okresoch Levice a Zlaté Moravce. Inkubačný čas choroby je od 14 do 50 dní. Zanecháva trvalú imunitu a neprechádza do chronickosti.

Vírusová hepatitída typu A, nazývaná tiež "choroba špinavých rúk", sa prenáša fekálno-orálno cestou, vysvetlila Skalická. Vírus, ktorý infikovaný človek vylúči stolicou, sa do druhého organizmu dostáva prehltnutím cez ústa. Prenáša sa najmä špinavými rukami, vírusom kontaminovanými potravinami či vodou. V rámci prevencie treba dodržiavať osobnú hygienu a neustále dezinfikovať okolie Najúčinnejším opatrením je očkovanie.

Ochorenie sa šíri najmä medzi marginalizovanými skupinami ľudí žijúcimi v zlých hygienických podmienkach, ľahko tam dochádza k prenosu najmä u detí predškolského a mladšieho školského veku.

Ako zistíte, že máte žltačku


ODPORÚČAME AJ:
BUDEM MAMOU: Tehotná a dva psy v domácnosti, dobrá kombinácia?
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Na zdravé ďasná má vplyv aj cukrovka
Pre vaše srdce
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa

Komentáre