Zdravie

Zlepšite kvalitu vášho spánku. Poradíme vám ako

"Kvalitný spánok je alfou a omegou pre každého z nás. Inšpirujte sa našimi radami a urobte niečo pre svoj spánok."

Tomáš Kušnír, 21. marca 2015 17:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Dnešný deň pripadá okrem jarnej rovnodennosti aj na Svetový deň zdravého spánku. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o ľuďoch, ktorí trpia nespavosťou a inými problémami so spaním. Nekvalitný spánok môže spôsobiť cukrovku, depresie, bolesti hlavy a rôzne závislosti. Až tretina ľudí má problémy so spánkom. Prečítajte si štyri tipy, ako zlepšiť svoje spanie.

Správna dĺžka


Výraz „správna dĺžka spánku“ je nepresný, pretože každý človek má iné potreby. Dieťa spí viac ako dospelý človek. Medzi ľuďmi je rozšírený mýtus o zdravej osemhodinovke. Nemusí to znamenať, že každému stačí osem hodín. Ideálne je spať šesť až osem hodín. Skúste na sebe urobiť taký mini pokus a každý týždeň spite rozlične dlho. Budete na sebe pozorovať zmeny a podľa toho si potom môžete nastaviť budík na správny čas.

Ideálne prostredie


Pre kvalitný spánok je dôležité ideálne prostredie. Nemalo by tam prenikať svetlo, ruchy z ulice. Taktiež by v izbe nemali blikať žiadne svetielka. Dôležitá je aj teplota. Snažte sa dostať k číslu 18 stupňov. Pred spaním treba vyvetrať miestnosť.

Jedlo, jedlo, jedlo


Najesť sa pred spaním, aby ste neboli hladný, je hlúposť. Dve hodiny pred uložením sa do postele, by ste nemali nič jesť. Vyvarujte sa mastným, vyprážaným a pikantným jedlám. Naruší vám to spanie a s plným bruchom sa môžete budiť aj počas noci. Zvoľte ľahšiu večeru a radšej si doprajte výdatné raňajky.

Stop elektronike


Väčšina ľudí používa svoj mobil ako budík. Nie je to úplne najlepšie riešenie, pretože telefóny vyžarujú žiarenie, ktoré vám môže narušiť spánok. Nehovoriac o nočných SMS, ako niekomu chýbate. Na noc by ste si mali telefón vypínať. Pozerať pred spaním televíziu, tiež nie je prospešné. Znižuje to produkciu melatonínu, ktorý je pre spanie veľmi dôležitý. Môžete mať potom problém zaspať. Neodporúčame ani hrať pred spaním hry a kontrolovať emaily.

ODPORÚČAME AJ:
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia
Priberáme kvôli smutným filmom?
Alergie útočia. Ako proti nim bojovať?

Komentáre