Zdravie

Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave

"Priberanie na váhe a depresie spôsobuje často štítna žľaza. Jej nedostatočná funkcia vyvoláva v organizme hormonálnu nerovnováhu, ktorá sa teda prejavuje naozaj nepríjemne. "

Zuzana Lobotková, 16. marca 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Ochorenie štítnej žľazy najnovšie vedci spojili s vysokým obsahom fluoridu v pitnej vode. Fluoridácia vody nad určitú úroveň je spojená s o 30 percent vyšším rizikom hypotyreózy. Výsledky viedli výskumníkov v Anglicku, aby vyzvali k revízii politiky verejného zdravia, ktorá v súčasnej dobe podporuje fluoridáciu vody na ochranu národného zdravia zubov.

Škodí, alebo nie?


Fluorid je prirodzene sa vyskytujúci minerál nájdený vo vode a niektorých potravinách, vrátane čaju a rýb. Jeho hlavný prínos spočíva v znižovaní rizika zubného kazu. Pridáva sa teda do zubných pást a v niektorých oblastiach aj do vody.

Niektorí vedci však s takýmto tvrdením nesúhlasia. Roky výskumov podľa nich dokazujú, že fluoridácia vody je bezpečná a efektívna. Nevykazujú teda žiadnu spojitosť so zníženou funkciou štítnej žľazy.
Hypotyreóza je stav brániaci štítnej žľaze produkovať životne dôležité hormóny. To zase podporuje priberanie na váhe, depresie a únavu. Autori na čele s profesorom Stephen Peckham v Centre univerzity pre servis zdravotníckych štúdií došli k záveru: „Je potrebné sa zamerať na znižovanie expozície fluoridu a zdravie zubov by malo prestať byť závislé na požití fluoridu.“

Nekonečné dohady


Vedci v roku 2012 skúmali úroveň fluoridu v pitnej vode. Pozerali sa na to v spojení so zníženou činnosťou štítnej žľazy. Ženské pohlavie a vyšší vek sú dve veci spojené s väčším rizikom hypotyreózy. Výsledky boli podľa nich jednoznačné. Tam, kde bol obsah fluoridov nad 0,7 mg na liter, vedci zistili, že je vyšší výskyt hypotyreózy ako v oblastiach s úrovňou pod toto množstvo.

Vysoká miera hypotyreózy bola o najmenej 30 percent pravdepodobnejšia v oblastiach s hladinou fluoridov presahujúcou 0,3 mg na liter. Vedci však neboli schopní vziať do úvahy ďalšie potenciálne zdroje fluoridu, vrátane tých, ktoré našli v zubných výrobkoch, potravinách a nápojoch.

Ale profesor David Coggon, profesor environmentálnej medicíny na univerzite v Southamptone, tieto zistenia odmieta. Pre dailymail.co.uk povedal: „V podstate výskumníci ukázali, že po úprave o obmedzené demografické rozdiely je o niečo vyšší výskyt hypotyreózy.“

Ako to teda je s poruchou funkcie štítnej žľazy a obsahom fluoridu v pitnej vode? To ukáže len čas a ďalšie výskumy. Zatiaľ sa teda nebojte a snažte sa čo najviac priblížiť k hormonálnej rovnováhe vo vašom tele. Tá sa totiž prejaví vo všetkých stránkach života.

ODPORÚČAME AJ:


So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny
Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne
Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť
Toto ste nevedeli: Riziko mŕtvice zvyšuje aj dlhý spánok
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť

Komentáre