Zdravie

Alergie útočia. Ako proti nim bojovať?

"Vytúžená jar so sebou prináša aj neželaného spoločníka, ktorým je sezónna alergia."

Zuzana Onufer, 21. marca 2015 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Začiatok tohtoročnej peľovej sezóny u nás odštartovali teplé marcové dni. V ovzduší už lietajú alergény liesky, jelše, brestu, topoľov a vŕby. Ak si nie ste istí, či ste práve na tieto pele stromov alergickí, tak to rýchlo spoznáte. Pálenie očí alebo výtok z nosa vás o tom presvedčia. Aby toho nebolo málo, pri daždivom počasí stúpa koncentrácia spor plesní. Čiže, keď je pekne a slnečno, lietajú pele a keď je daždivo, útočia na nás plesne.

Na alergie vplýva zmena klímy


Vedci tvrdia, že zmeny klímy alergie zhoršujú. Z výskumu prezentovaného v roku 2012 na American College of Allergy vyplýva, že do roku 2040 by sa množstvo peľu malo zdvojnásobiť. "Sezóna alergií sa predlžuje. Je to spôsobené tým, že, keď je miernejšia a kratšia zima, pele a plesne sú potom prítomné dlhšie obdobie roka." hovorí Dr. Stacey Gray, harvardský expert na alergie.

Čo pomáha?


Vdychovanie peľov a plesní vyvoláva reakciu imunitného systému. Poznáme to ako sennú nádchu, ktorá sa prejavuje výtokom z nosa, kýchaním a pálením očí. Lekárne sú síce plné rôznych tabletiek, sprejov a kvapiek, ktoré zmierňujú príznaky alergie, avšak zaťažujú organizmus aj vašu peňaženku. Ak do seba nechcete pchať množstvo liekov, vyskúšajte nasledujúce prírodné prostriedky po ktorých sa vám bude lepšie dýchať.

Med


Zaobstarajte si med od miestnych včelárov vyrobený zo stromov, kvetín a ďalších rastlín, ktoré rastú vo vašej oblasti. Pomôže vám to vybudovať si toleranciu k týmto rastlinám. Zjedzte niekoľko lyžičiek tejto sladkej dobroty denne a pomôže vám to v boji proti alergii.

Jablčný ocot


Pomáha predchádzať alergiám, skôr ako vypuknú. Jablčný ocot totiž blokuje histamín, čiže znižuje zápal, ktorý je častým príznakom alergie. Doprajte si panáka jablčného octu v pomere 1:1 s vodou trikrát denne a vytvorte si akýsi obranný štít proti alergénom.

Quercetin


Ide o prírodnú zlúčeninu, ktorá svojimi účinkami pripomína vlastnosti niektorých antialergických liekov. Podobne, ako už spomínaný ocot napomáha blokovať histamín. Aj keď názov tejto látky znie príliš exoticky, potravinami bohatými na quercetin sú napríklad cesnak, pohánka, cibuľa a jablká. Zvýšte príjem týchto potravín a vytesnite alergiu zo svojho života.

Harmanček


Častým prejavom alergií je svrbenie očí, kože, nosa alebo hrdla. Na zníženie tohto nepríjemného pocitu pomôže práve harmanček. Doprajte si ho vo forme lahodnej šálky čaju, ale pozor, vrecúško nezahadzujte. Priložte si ho na oči alebo pokožku a uvidíte, ako sa vám uľaví.

Samozrejme, pri silných alergiách alebo astme je nevyhnutné dodržiavať pokyny alergológa a užívať predpísané lieky. Ak však patríte medzi bežných alergikov, vyskúšajte spomenuté prírodné prostriedky, ktoré môžu byť rovnako účinné ako lieky z lekárne.

Zdroj: naturalnews.com, health.harvard.edu, alergia.sk

ODPORÚČAME AJ:
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Priberáme kvôli smutným filmom?
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia

Komentáre