Zdravie

Nesiete v sebe gén mladnutia?

"Niektorí ľudia akoby s vyšším vekom mladli. Vyzerajú zdravo, vitálne, mlado. A nejde vždy o zásah estetických chirurgov. "

Zuzana Lobotková, 22. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Mladnutie je reálne. Vedci identifikovali genetický recept, ktorý zariadi, že nebudete vyzerať na svoj vek. Častejší je u černochov, a to až dvojnásobne.

Odpoveď skrytá v pigmente


Harvardskí vedci viedli štúdiu zahŕňajúcu takmer jeden milión ľudí. Zistili, že jeden beloch z desiatich a päť černochov z desiatich v sebe nesie genetický recept na mladistvú pleť. Vedci sa domnievajú, že jeho prítomnosť môže mať za následok, že jeho nositelia vyzerajú aj o desať rokov mladšie, než v skutočnosti sú.

Gény spadajú do kategórií, ktoré majú vplyv na oblasti, ako je oprava DNA a výkonná bariéra pokožky proti škodlivým faktorom životného prostredia. Výskumníčka Alexa Kimballová, profesorka dermatológie na Harvard Medical School, pre dailymail.co.uk povedala: "Ľudia s tmavšou pleťou vyzerajú vo vyššom veku lepšie – majú viac pigmentu a lepšiu ochranu pred svetlom. Je toho však viac. Ich koža nesie vlastnosti, o ktorých sme doteraz nemali tušenie."

Koniec botoxu?


Hľadania elixíru na mladistvý vzhľad je jednou z najčastejších otázok kozmetického priemyslu. Botox už vyskúšalo nespočetne veľa ľudí po celom svete. Botox dočasne ochromí svaly, ktoré vytvárajú vrásky, no pri častom použití to ovplyvní vaše črty tváre – akoby zmizli.

Ale tento projekt naznačuje, že niektorí šťastní jedinci v sebe nesú genetický recept, ktorý prirodzene udržiava mladistvý vzhľad pleti. Pleť pružná a bez vrások. Už ide len o to, aby našli spôsob, ako túto vlastnosť dokázať preniesť aj na ostatných ľudí.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť absurdných mýtov o schizofrénii
Hrozí vám Alzheimerova choroba? Prezradí vám to spánok
Dvadsať prekvapivých spôsobov, ako si zlepšiť spánok
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich
Skončí vaše manželstvo rozvodom? Takto choroby ovplyvňujú spolužitie

Komentáre