Zdravie

Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút

"Pozor si treba dať aj v prípade zatiahnutej oblohy. Cez mraky môže k pleti dieťaťa preniknúť až 90 percent slnečného žiarenia."

TASR, 21. júna 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Nesprávna ochrana pred slnkom môže za 90 percent prípadov rakoviny kože. Myslieť by na to podľa odborníkov mali počas leta najmä rodičia v prípade svojich detí.

"Kožu majú citlivejšiu a zraniteľnejšiu. Na dráždivé podnety ako zmeny teplôt a vlhkosti preto reaguje veľmi rýchlo," upozornil dermatológ Tomáš Kampe. Detská pokožka poskytuje dieťaťu prirodzenú ochranu len počas prvých piatich minút, potom už hrozí riziko spálenia. "Pre porovnanie dospelému človeku s tmavšími vlasmi a pleťou poskytuje jeho koža prirodzenú ochranu až 40 minút," uviedol.

Rodičia by podľa odborníka mali o pokožku svojho dieťaťa špeciálne dbať. "Používať treba opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom 50," odkázal. Za najideálnejšie označil tie s aloe vera. Takýmto krémom stačí dieťa natrieť 30 minút pred opaľovaním, rodič by to mal opakovať každé dve hodiny.
Ilustračné foto. Foto: TASR

Kampe neodporúča vystaviť dieťa slnku v čase od 10.00 h do 14.00 h, pretože ultrafialové žiarenie je vtedy najsilnejšie. "Buď nech ho rodič ponechá v chladnom tieni, ktorý znižuje intenzitu UV žiarenia až o polovicu, alebo nech s ním radšej ostane doma," odporučil.

Pozor si podľa odborníka treba dať aj v prípade zatiahnutej oblohy. Cez mraky môže k pleti dieťaťa preniknúť až 90 percent slnečného žiarenia.

ODPORÚČAME AJ:
Prší a vy ste doma s malým dieťaťom? Poradíme vám, ako sa nezblázniť
Ak dieťa bez ortopedického problému bolia nohy, môže mať leukémiu
Máte doma hanblivé dieťa? Vieme, ako mu pomôcť
Prvorodené deti sú múdrejšie, ako ich mladší súrodenci

Komentáre