Život

Prší a vy ste doma s malým dieťaťom? Poradíme vám, ako sa nezblázniť

"Deti potrebujú niekde vybiť svoju energiu. Dať jej ale voľný priebeh v obmedzenom priestore bytu môže mať katastrofálne následky "

Zuzana Onufer, 30. mája 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta
Nechať dieťa vonku poriadne sa vyšantiť je osvedčeným spôsobom mamičiek ako deťom robiť program a zároveň ich dobre unaviť.

Čo však robiť, keď niekoľko dní prší a vy ste s deťmi nútená ostať doma? Hračky a stolové hry ich už omrzeli a každých päť minút za vami prídu s výčitkou: “mami ja sa nudím.“ Aby ste sa z toho nezbláznili, ponúkame vám niekoľko tipov na nenáročné, ale zároveň zábavné outdoorové aktivity, ktoré zaujmú vašich nezbedníkov.

Upratovacia súťaž


Vyhláste výzvu o najrýchlejšie upratanú detskú izbu. Nastavte časovač, odštartujte deti a čakajte, ktoré dieťa to zvládne najrýchlejšie. Víťaz si potom môže vybrať, aké aktivity, budete spoločne robiť. No nie je to geniálne?

Pizza party


Každé dieťa miluje pizzu. Spojte príjemné s užitočným, vyberte z chladničky všetky možné ingrediencie a strávte predpoludnie prípravou obeda. Deti si budú môcť vyzdobiť pizzu podľa svojich predstáv a chutí. Následne dáte ich výtvory do rúry a nachystáte si na zemi akože piknik s dekou, papierovými taniermi, nápojmi. Deti budú nadšené, že si môžu zjesť svoju vlastnoručne vyrobenú pizzu.

Filmové popoludnie


Pustiť deťom televízor, aby ste si od nich oddýchli, nie je veľmi správne. Avšak z pozerania filmov alebo rozprávok môžete urobiť skvelý spoločný zážitok. Pozvite k vám aj deti od susedov a zaranžujte obývačku na kinosálu. Pripravte deťom popcorn a nápoje. Vyzvite ich, aby vyrobili vstupenky a potom jedno z nich bude hrať rolu uvádzača. Bude kontrolovať lístky, uvádzať hostí na ich miesta, oznámi, kedy začne film a kedy bude prípadná prestávka.

Čo sa vznáša?


Naplňte hlbokú sklenenú nádobu vodou a otestujte spolu s deťmi rôzne predmety, či plávajú alebo sa potopia. Môžete popritom hrať súťaž o to, či deti vopred uhádnu, či daný predmet bude plávať. Všetko si môžete zapisovať a nakoniec vyhlásiť víťaza. Otestovať takto môžete množstvo predmetov ako sú napríklad rôzne druhy ovocia, hračky, kuchynské pomôcky a podobne.

Malý prezident


Zverte svojmu dieťaťu úlohu prezidenta, aby po celý deň rozhodoval, čo sa bude robiť. Právomoci budú zahŕňať napríklad, čo si kto oblečie, čo sa bude ráno na obed a večer jesť, aká bude náplň dňa. Je to určite dvojsečná zbraň, keď napríklad malý prezident rozhodne, že každý chod bude zmrzlina alebo, že poobede by sa malo letieť do vesmíru. Dá sa to však zvládnuť napríklad právom veta. Je to skvelý spôsob ako učiť dieťa disponovať právomocami, ale zároveň mať zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Divadlo


Opýtajte sa detí na ich obľúbenú rozprávku a skúste podľa nej urobiť divadelné predstavenie. Pozvite aj ich kamarátov a spoločne si rozdeľte postavy, vytvorte kostýmy a kulisy, dohodnite sa na približnom scenári a zábava môže začať. Ak máte doma kameru, jedno z detí môže byť kameraman a všetko to nakrúcať. Ďalší čas potom vyplníte pozeraním nakrútenej rozprávky.

Prechádzka po daždi


Ak vám už došli nápady a deti smutne pozerajú von oknom, navlečte ich do pršiplášťov a gumákov a choďte von. Ak nie je príliš chladno a prší len mierne, nič nebráni tomu, stráviť hodinku dve skákaním po kalužiach, čo každé dieťa neskutočne miluje.

Zdroj: netmums.com

ODPORÚČAME AJ:
Vojna pohlaví: Čo ženy najviac nenávidia na mužoch?
Najmocnejšou ženou planéty je opäť Merkelová
Máte doma hanblivé dieťa? Vieme, ako mu pomôcť

Komentáre