Zdravie

Zjedli by ste po pôrode placentu?

"V poslednej dobe sa objavujú správy o zdravotných benefitoch zjedenia placenty. Mamičky z toho robia trend, no lekári sú iného názoru. "

Zuzana Lobotková, 19. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zjedenie placenty po pôrode neponúka ženám a ich deťom žiadnu výhodu. V skutočnosti konzumácia placenty môže predstavovať riziko. Zhodnotili to vedci z Northwestern University v Chicagu, ktorí študovali túto tému.

Nebezpečný trend


"Sledujeme, že ženy, ktoré sa rozhodnú pre konzumáciu placenty, sú inak opatrné už pri tom, čo telu dodajú v priebehu tehotenstva a dojčenia, no sú ochotné prehltnúť niečo bez dôkazu o výhodách a čo je dôležitejšie, o možných rizikách pre seba a svoje deti," zhodnotila pre health.com autorka štúdie psychologička Cynthia Coyleová.

Aj iní experti spochybňujú túto praktiku. To, že iné živočíšne druhy jedia placentu, ešte neznamená, že by to mali robiť aj ľudia. Lekári totiž zatiaľ neprišli na žiaden zdravotný prínos. Vedci skúmali výsledky štúdií, v ktorých nenašli žiadne podporné dôkazy. Placenta – surová, varená alebo vo forme tabliet – by mala podľa tvrdení ženy ochrániť od depresií, bolestí po pôrode, dodať energiu, pomáhať pri kojení, upevniť vzťah medzi matkou a dieťaťom, doplniť hladinu železa v tele a zlepšiť pružnosť pokožky.

Riskli by ste to?


Čo však vedcov znepokojuje, je fakt, že zatiaľ nikto neskúmal riziká spojené s konzumáciou placenty. Tá predsa pôsobí ako filter pre absorpciu a ochranu plodu od toxínov a znečisťujúcich látok. Navyše neexistujú žiadne predpisy, ako má byť placenta uložená a pripravovaná a dávkovanie je nekonzistentné.

Doktor James Ducey, riaditeľ pôrodníctva a gynekológie na Staten Island University Hospital v New Yorku, povedal, že ak žena chce zjesť svoju placentu, nechajú ju, ale on sám by to neriskoval. "Existuje len málo prínosov z konzumácie placenty, na rozdiel od akejkoľvek potravy s vysokým obsahom tukov a bielkovín. Väčšina zložiek sa rozpadne počas trávenia a je tu určité riziko infekcie, pretože placenta môže byť kontaminovaná vaginálnymi baktériami."

Otázne je, ako dlho sa tento trend udrží. Rozhodne však treba viac štúdií, ktoré preskúmajú možné riziká konzumácie placenty, aby presvedčili novorodičky, že riskovať sa neoplatí.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť absurdných mýtov o schizofrénii
Hrozí vám Alzheimerova choroba? Prezradí vám to spánok
Dvadsať prekvapivých spôsobov, ako si zlepšiť spánok
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich
Skončí vaše manželstvo rozvodom? Takto choroby ovplyvňujú spolužitie

Komentáre