Zdravie

Ak má dieťa pomalšie psychomotorické tempo, učiteľ to musí zohľadňovať

"Tento problém sa nestráca s vekom, ťažkosti môžu mať aj starší žiaci."

TASR, 27. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Ak dieťa v škole nestačí rýchlo reagovať na otázky učiteľa, alebo pri testoch potrebuje viac času ako ostatní, môže mať pomalšie psychomotorické tempo. Psychologička Denisa Maderová upozorňuje na to, že takéto dieťa má právo na individuálny prístup zo strany učiteľa.

Ako Maderová zdôraznila, pomalšie psychomotorické tempo nesúvisí s nižším intelektom, nešikovnosťou alebo nedostatočnou prípravou na vyučovanie. "Je to disproporcia medzi myslením a schopnosťou reagovať," vysvetlila. "Znamená to, že dieťa bez problémov rozumie výkladu alebo otázkam v teste, no trvá mu dlhší čas, kým tento výklad zachytí v poznámkach, alebo na otázky vypracuje odpovede," spresnila.

Treba navštíviť psychológa


Dodala taktiež, že tento problém sa nestráca s vekom, ťažkosti s pomalším psychomotorickým tempom môžu mať prváčikovia, ale aj žiaci na druhom stupni ZŠ. Rodičia takéhoto žiaka by s ním mali zájsť k psychológovi. Ak sa na základe diagnostiky preukáže pomalšie psychomotorické tempo dieťaťa, psychológ vypracuje správu, ktorá skonštatuje, že dieťa si vyžaduje individuálny prístup učiteľa. V správe psychológ takisto odporučí, ako k žiakovi pristupovať. "Väčšinou ide o odporúčanie dať dieťaťu väčší čas pri písomkách, prípadne môže to byť odporúčanie, aby dieťa mohlo namiesto písomnej formy odpovedať ústne či naopak," ozrejmila Maderová.

Správa je pre školu a učiteľov záväzná. "Pokiaľ by ju pedagógovia nerešpektovali, rodič by mal na to upozorniť vedenie školy. Prípadne by sa mal pýtať aj na to, aké má škola možnosti individuálneho prístupu k žiakovi s pomalším pracovným tempom," uviedla psychologička.

ODPORÚČAME AJ:
Chutné aj zdravé: Avokádo pomáha v boji s rakovinou
Nesiete v sebe gén mladnutia?
Súži vás menopauza? Pomôžte si paradajkovou šťavou
Nesiete v sebe gén mladnutia?
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút

Komentáre