Zdravie

Chutné aj zdravé: Avokádo pomáha v boji s rakovinou

"Ak sa opýtate na zdravé rastlinné tuky, veľa ľudí vás odkáže na avokádo. Vedeli ste ale, že je nápomocné aj pri liečbe leukémie?"

Zuzana Lobotková, 24. júna 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Isté molekuly v avokáde sa zameriavajú na kmeňové bunky akútnej myeloidnej leukémie (AML). Tento lipid spolu s liekmi na leukémiu zaútočí na rakovinové bunky a zdravé bunky nechá bez úhony. "Kmeňová bunka je bunka, ktorá poháňa chorobu. Je zodpovedná za jej vznik, čo je príčinou návratu ochorenia u pacientov s leukémiou," vyjadril sa k problematike leukémie doktor Paul Spagnuolo z University of Waterloo. Ako teda pomôže avokádo?

Pôsobí selektívne


Lahodné guacamole alebo šalát s avokádom. To sú najčastejšie asociácie spojené s týmto ovocím. Vedci však naň priniesli nový pohľad. U zdravých ľudí sa kmeňové bunky v kostnej dreni rozdeľujú a rastú, aby vznikli zdravé červené a biele krvinky a krvné doštičky. U pacientov s leukémiou je tento proces narušený.

Leukémia je teda nádorové ochorenie bielych krviniek. Akútna leukémia vzniká rýchlo a agresívne postupuje. Akútna myeloidná leukémia (AML) je forma rakoviny, v ktorej sú ovplyvnené myeloidné bunky. Tie majú telo brániť pred bakteriálnymi infekciami, parazitmi a poškodením tkaniva. Pri AML v tele dochádza k tvorbe nezrelých bielych krviniek, zníženiu množstva červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík v krvi, aj krvných doštičiek, ktoré pomáhajú pri zrážaní krvi.

Tukové molekuly z avokáda sa zamerajú na leukemické kmeňové bunky, ktoré môžu za abnormálny rast kmeňových buniek. Na celom svete existuje niekoľko liekov, ktoré pôsobia na kmeňové bunky ochorenia. Ale vedci sa na objav s pôsobením avokáda pozerajú veľmi nádejne. Veria, že nové lieky by mohli významne zvýšiť dĺžku a kvalitu života pacientov s leukémiou.

Menej toxické lieky


Tukové molekuly z avokáda, nazvané avocatín B, môžu proces rozvoja leukémie zastaviť. Pôsobia len na leukemické bunky, a teda zdravé bunky sú schopné opäť rásť. Profesor Paul Spagnuolo z University of Waterloo pre time.com povedal: "Vykonali sme veľa testov, aby sme zistili, ako tento nový liek pôsobí na molekulárnej úrovni. Potvrdilo sa nám, že sa zameriava kmeňové bunky selektívne, takže zdravé bunky ostávajú bez úhony."

Avocatín B eliminuje zdroj AML, pričom jeho selektívne pôsobenie je pre telo menej toxické ako bežné lieky. Liek však ešte nie je dostupný, no čakajú ho klinické testy. Jedná sa o prvé kolo testovania, kde ľudia s diagnózou AML majú prístup k lieku. Vedci sa na nový liek pozerajú s nádejou, keďže by mal byť pre telo menej invazívny. Už len čakať na výsledky testov.

ODPORÚČAME AJ:
Súži vás menopauza? Pomôžte si paradajkovou šťavou
Nesiete v sebe gén mladnutia?
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém
Zjedli by ste po pôrode placentu?

Komentáre