Zdravie

Skúste si kýchnuť s otvorenými očami. Je to vôbec možné?

"O kýchaní koluje množstvo mýtov. Webmagazín zistil, ktoré z nich sú pravdivé."

Zuzana Onufer, 8. júla 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: screenshot youtube.com
Kýchanie je prirodzený reflex, ktorým telo reaguje na podráždenie sliznice nosa. Spôsobuje ho napríklad prach, baktérie, alergény alebo slnečné svetlo. Kým u nás sa pri kýchaní hovorí „Na zdravie,“ v Amerike si poprajú „Boh ti žehnaj“.

Súvisí to s vierou, že pri kýchnutí vyjde naša duša nachvíľu von z tela a zlí duchovia môžu vtedy vstúpiť do nás. Avšak to len v prípade, že vám niekto nepožehná. Tak či onak, kýchanie je bežný a len zriedka škodlivý jav. Šíri sa o ňom viacero povier, ktoré nám portál wellmont.org pomôže demystifikovať.

Pri kýchaní nám na okamih prestane biť srdce


Aj keď sa môže zdať, že vaše srdce si počas kýchania berie pauzu, nie je tomu tak. Pri nádychu pred kýchnutím sa zväčšuje tlak na hrudi, po kýchnutí naopak nastáva pokles tlaku. Zmeny prietoku krvi k srdcu môžu síce ovplyvniť srdcový tep, avšak srdce nerušene funguje na plné obrátky.

Je nemožné, aby ste mali počas kýchania otvorené oči


Ide o prirodzený reflex väčšiny ľudí, že pri kýchaní majú zatvorené oči. V skutočnosti sú nervy očí a nosa úzko prepojené a stimulácia jedného orgánu by teoreticky mala vyvolať reakciu toho druhého. Nie je tam však reálny dôvod, že vaše oči musia byť zatvorené. Niektorí ľudia sú schopní pri kýchaní udržať svoje oči otvorené. Schválne, skúste si to.

Ak budete mať pri kýchaní otvorené oči, vypadnú vám z jamiek


To už na prvý pohľad vyzerá ako hlúposť a tak to aj v skutočnosti je. Skúšalo to viacero ľudí a všetci si udržali svoje oči pevne na hlave. Zatiaľ čo krvný tlak za očami sa môže pri kýchnutí mierne zvýšiť, ide o malú a krátku silu, ktorá nám nemôže spôsobiť uvoľnenie očí.

Kýchanie po sexe môže zabrániť neželanému tehotenstvu


Toto je jeden zo „zaručených“ prostriedkov ako zabrániť tehotenstvu. Teória je založená na tom, že ak tlak vyvinutý pri kýchaní dokáže vystreliť hlien z nosa, musí byť aj dostatočne silný na to, aby vypudil spermie z vagíny tesne po pohlavnom styku. Aj keď niektoré spermie to môže „vyhnať“, väčšina z nich tam zaručene ostane. Kýchaním teda antikoncepciu určite nenahradíte.

Pohľad na ostré slnko spôsobí kýchanie


Podľa jednej štúdie, až tretina ľudí trpí týmto syndrómom. Príčina je neznáma. Uvažuje sa o tom, že ostré svetlo stimuluje sietnicu, čo aktivuje nervy spojené s kýchaním.

Zadržiavanie kýchnutia vám môže poškodiť sluch


Pri kýchaní je rýchlosť vzduchu, ktorý vyjde von približne 160 km za hodinu. Keď kýchnutie zadržíme, vzduch sa tlačí do eustachovej trubice, ktorá vyúsťuje k bubienku. Presmerovanie kýchnutia by tak teoreticky mohlo poškodiť sluch, ale takéto prípady sa vyskytujú len ojedinele.

Zdroj: wellmont.org

ODPORÚČAME AJ:
Zmení státie váš spôsob práce? Vyskúšajte to
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom

Komentáre