Zdravie

Ako spracúvajú bolesť muži a ako ženy?

"Ženy vraj znášajú bolesť lepšie ako muži. Je to naozaj tak?"

Zuzana Lobotková, 8. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nový výskum po prvý raz odhaľuje, že bolesť je spracovaná u mužov a žien pomocou rôznych buniek. To by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky pre naše základné pochopenie bolesti, ako aj pre vývoj novej generácie liekov na chronickú bolesť.

„Výskum ukázal, že muži a ženy majú rôznu citlivosť k bolesti, a že ženy trpia chronickou bolesťou viac ako muži. Predpoklad ale bol, že spracovanie bolesti je rovnaké u oboch pohlaví,“ uviedol pre sciencedaily.com Jeffrey Mogili, profesor na McGill University. „Vedomie, že biologický základ pre bolesť medzi mužmi a ženami môže byť tak zásadne odlišný, zvyšuje dôležitý výskum a etické otázky, ak chceme znížiť ich utrpenie.“

Naozaj iná bolesť


Výskum bol vykonávaný tímom vedcov z McGill University a Duke University. Zameriavali sa na dlhoročné teórie, že bolesť je prenášaná z miesta poranenia alebo zápalu prostredníctvom nervového systému, pomocou bunky imunitného systému zvanej mikroglia. Tieto poznatky potom overovali na samcoch a samičkách myší. Výskum potom ukázal, že to platí len v prípade mužského pohlavia. Interferencia s funkciou mikroglie môže účinne zablokované bolesť, ale nemá žiadny účinok na ženských subjektoch.

Podľa výskumníkov úplne iný typ imunitnej bunky, nazvaný T bunka, je zodpovedný za spustenie poplachu kvôli bolesti ženského pohlavia. „Porozumenie dráhy bolesti a rozdielov medzi pohlaviami je absolútne nevyhnutné, aby sme navrhli ďalšie generácie sofistikovanejších, cielených liekov proti bolesti,“ povedal doktor Michael Salter.

„Sme presvedčení, že myši majú veľmi podobný nervový systém ako ľudia, najmä pre základné funkcie, ako je bolesť,“ dodal na margo výskumu doktor Salter. Posledných 15 rokov sa vedci domnievali, že mikroglie riadia intenzitu bolesti, ale tento záver bol založený len na výskume mužských subjektov. Otázkou už ostáva len to, ako tieto poznatky ovplyvnia lieky proti bolesti.

ODPORÚČAME AJ:
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom
Zmení státie váš spôsob práce? Vyskúšajte to
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím
Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie
Vedci vypestovali prsník v miske

Komentáre