Zdravie

Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú

"Odborníci sa neustále učia, ako upraviť ľudské gény. Do budúcna však plánujú zmenu genetickej výbavy už u plodov v telách matiek."

Zuzana Lobotková, 9. decembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: healthxchange.com.sg
Nástroje na úpravu ľudských génov nie sú ani zďaleka pripravené na využitie v tehotenstve. Niektorí experti však chcú meniť embryá na výskumné účely. Avšak, vedci a spoločnosť sa aj naďalej stretávajú s etickými otázkami okolo tejto technológie - vrátane pojmu „dizajnové deti“.

Otázky etiky


„Bolo by nezodpovedné upravovať ľudské spermie, vajíčka alebo skoré embryá spôsobom, ktorý vedie k tehotenstvu,“ povedal doktor David Baltimore z California Institute of Technology. Nástroje na úpravu génov v živých bunkách majú potenciál zmeniť biológiu.

Vedci môžu byť schopní vytvoriť formy liečby alebo lieky na ochorenia, ako je anémia, HIV a rakovina. To by však mohlo zmeniť ľudskú dedičnosť, a tým umožniť vytvorenie „dizajnových detí“. Tieto otázky boli vznesené s naliehavosťou po tom, čo čínski výskumníci urobil prvý pokus na zmenu génov ľudských embryí. Tento experiment ukázal, že vedci nevedia, ako to urobiť bezpečne alebo účinne.

Výskum génov súvisiaci s liečbou by mal prebiehať len v laboratórnych podmienkach, a to s vhodným dohľadom. Vedci sa na nedávnom summite zhodli, že rámec rozhodovania o tom, či a kedy použiť úpravu génov v rámci reprodukcie, sa neustále posúva vpred. Vyvíjajú sa aj spoločenské názory, aj technický pokrok.

Účinné lieky


Odborníci z USA, Veľkej Británie a Číny sa rozhodli vytvoriť medzinárodné fórum na pomoc - zaviesť normy týkajúce sa akceptovateľného použitia úpravy génov embryí. Prvý krok predstavuje testovanie počiatočnej génovej terapie.

Ten už začal na ľuďoch, napríklad pri snahe vyvinúť liek na HIV Sangamo Biosciences vytiahol imunitné bunky z krvi pacientov. Upravil gén, ktorý zosilňuje rezistenciu voči vírusu a navrátil ich pacientom. Zatiaľ 80 HIV pacientov podstúpilo prvú fázu testovania, a to s dobrými výsledkami.

Sangamo plánuje na budúci rok klinické štúdie. Chce podstúpiť ďalší krok a vstreknúť editačný nástroj priamo do tela v snahe zamerať sa na poruchu krvotvorby známu ako hemofília B.

Doktor Adrian Thrasher z University College London, kde vedci nedávno liečili 1-ročného pacienta s leukémiou úpravou imunitných buniek, povedal: „Sme na začiatku tohto príbehu. V najbližších piatich rokoch uvidíme ako ďalej.“ Takže nasledujú laboratórne testy a ďalšie summity, kde sa rozhodne, ako sa bude zaobchádzať s ľudskými génmi.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Nová liečby by mohla zmierniť bolesť pri artritíde
Osteoporóze možno predchádzať pohybom, vylúčte cigarety či alkohol
Mýty o kýchaní: Kýchajú aj úplne zdraví ľudia?
Môžete vďaka káve žiť dlhšie? Zistili sme, ako to je
Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili

Komentáre