Zdravie

Ako dobrá pamäť zvyšuje riziko demencie?

"Spomeňte si, čo ste robili pred týždňom. Pamätáte si každý detail v presnom poradí - ako keby to bola epizóda televíznej show? "

Zuzana Lobotková, 26. decembra 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko
Ak ste človek s bohato detailnou pamäťou, potom môžete byť v neskoršom veku citlivejší na demenciu. Ľudia, ktorí majú epizodickú pamäť, starnutím viac reagujú na akékoľvek zmeny v ich pamäti.

Zameriavate sa na detaily?


Odborníci sa zamerali na spomienky 66 zdravých mladých dospelých s priemerným vekom 24 rokov. Účastníci tejto štúdie vyplnili dotazník autobiografickej pamäti popisujúci, ako dobre si pamätajú autobiografické detaily. Odpovede rozdelili ľudí na tých s vynikajúcou autobiografickou pamäťou (HSAM) alebo ťažkým deficitom autobiografickej pamäti (SDAM).

Po prieskume boli mozgy účastníkov snímané MRI prístrojmi. Štúdia sa zamerala na spojenie medzi mediálnymi spánkovými lalokmi v mozgu a ďalšími oblasťami mozgu. Tieto laloky sa spájajú s pamäťovými funkciami. Účastníci s detailnými autobiografickými spomienkami mali lepšie prepojenie spomínaných lalokov so zadnou časťou mozgu, ktorá súvisí s vizuálnymi procesmi.

Tí, ktorí si pripomenuli minulosť vecne a bez bohatých detailov, vykazovali vyššie prepojenie lalokov k oblastiam v prednej časti mozgu spojeným s organizáciou a uvažovaním. Výskumníci veria, že existuje vzájomný vzťah medzi spôsobom, akým si pamätáme veci a vplyvom starnutia na náš mozog.

Stresujúce zmeny


Autor štúdie doktor Brian Levine, profesor na univerzite v Toronte, pre dailymail.co.uk povedal: „So začiatkom starnutia a demencie je jedna z prvých vecí, ktoré si všimnete práve ťažké vybavenie si detailov. Ľudia s bohato detailnými spomienkami sú teda na pamäťové zmeny citlivejší.“ A tí s faktickejším prístupom k spomienkam sú odolnejší voči zmenám pamäte.

Vedúci výskumu doktor Sheldon Signy povedal: „Po celé desaťročia takmer všetky výskumy pamäťových funkcií a mozgu liečili ľudí jednotne. Ale ako vieme zo skúseností, spomienky a pamäťové vlastnosti sa líšia. Zodpovedajú za jemné rozdiely vo funkcii mozgu, aj keď sa ľudí nepýtame otázky počas MRI skenu.“

Výskumníci otvorili dvere k ďalším štúdiám pamäťových rysov na ochranu osobnosti, psychiatrických stavov, výkonnosti kognitívnych funkcií a genetiky.

ODPORÚČAME AJ:
Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu
Čo spôsobí praskanie kĺbov?
Konkurencia červenému vínu: Tento nápoj má na srdce rovnaké účinky
Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne

Komentáre