Zdravie

Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne

"Možno sa v noci prebudíte zaliate potom. Alebo máte problémy so sústredením. A nemávate menštruáciu. Čo však, keď ešte nie ste vo veku na menopauzu?"

Zuzana Lobotková, 16. decembra 2015 10:00
Foto: TASR/AP
Návaly tepla, náladovosť, absencia menštruácie – to sú príznaky, ktoré rozhodia aj ženy vo veku bežnom pre menopauzu. To je zvyčajne okolo päťdesiatky, no niektoré ženy postihne už v tridsiatke.

Chcete vedieť, čo môže byť príčinou?
Niektoré ženy postihne predčasná menopauza po chirurgickom odstránení vaječníkov. Ženy s BRCA génovou mutáciou si môžu dať vaječníky a vajíčkovody preventívne odstrániť. A výsledok? Hladiny estrogénu a ďalších ženských hormónov dramaticky klesnú, čo môže viesť k návalom tepla, suchosti v pošve a ďalším neklamným znakom menopauzy.

1. Slabé vaječníky


Jedna zo 100 žien má tieto príznaky aj z iných dôvodov. A asi 90 percent z nich sa nikdy nedozvie prečo. Odborný termín pre tento zdravotný stav je primárna ovariálna nedostatočnosť. V podstate vaječníky prestanú fungovať podstatne skôr ako by mali. Jedným z kľúčových ukazovateľov pre diagnózu je dlhodobo nepravidelná menštruácia. Diagnóza prináša aj výkyvy nálad a nízke libido. Ak chcú mať tieto ženy, môžu bojovať s neplodnosťou.

Hoci je väčšina prípadov bez zjavnej príčiny, problém sa zdá byť dedičný. Predčasná menopauza u vašej babky, matky alebo sestry môže byť smerodajná aj pre vás. Primárna ovariálna nedostatočnosť je naozaj dedičný problém, a to z oboch strán rodiny. Až u 20 percent prípadov má žena túto diagnózu v rodinnej anamnéze.

2. Genetické poruchy


FMR1 je gén, ktorý spôsobuje syndróm fragilného X chromozómu. Ide o najčastejšiu formu dedičnej duševnej poruchy. Aj keď nemáte tento syndróm, môžete mať mutáciu na rovnakom géne, ktorý spôsobuje problémy s vaječníkmi, čo vedie k oslabeniu chromozómov a k primárnej ovariálnej nedostatočnosti. Ďalšie genetické ochorenie spojené s oslabením vaječníkov je Turnerov syndróm, kedy má žena len jeden chromozóm X.

3. Autoimunitné ochorenie


Autoimunitné ochorenie štítnej žľazy (zápal štítnej žľazy) sa spája s primárnou ovariálnou nedostatočnosťou. Addisonova choroba, pri ktorej nadobličky neprodukujú dostatok hormónov, je ďalšia príčina skorej menopauzy. V prípade, že niektoré z týchto ochorení napadne vás imunitný systém, môže začať útočiť na folikuly vo vaječníkoch, kde vajíčka dozrievajú a rastú, čo narúša ich schopnosť fungovať.

4. Fajčenie alebo iné toxíny


„Niektoré toxíny môžu priniesť predčasné zlyhanie vaječníkov,“ povedal pre health.com doktor Shawn Tassoni. Cigarety a pesticídov narúšajú vaše telo. Normálne sme sa narodili s dostatkom primordiálnych folikulov, ktoré majú pretrvať do prirodzenej menopauzy, okolo päťdesiatky. Ale expozícia škodlivým chemikáliám spôsobuje narušenie folikulov. Vajíčka teda nemajú kde dozrievať a rásť.

5. Chemoterapia a ožarovanie


Podobne ako toxíny v životnom prostredí, aj táto forma liečby rakoviny môže poškodiť genetický materiál v ovariálnych bunkách. Ale škoda závisí od rôznych faktorov, ako je druh liekov a dávky ožiarenia, váš vek v čase liečby a oblasť vášho tela, ktorá bola ožarovaná. Niektoré ženy netrápi menopauza už počas liečby a počká si niekoľko rokov.

ODPORÚČAME AJ:
Genitálne bradavice ľudia podceňujú, liečba patrí do rúk lekára
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú
Nová liečby by mohla zmierniť bolesť pri artritíde

Komentáre