Zdravie

Čo spôsobí praskanie kĺbov?

"Rádiológovia veria, prišli na príčinu praskania kĺbov. Dobrou správou je, že to nenapácha škody na vašich rukách."

Zuzana Lobotková, 18. decembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ultrazvukové sledovanie ľudí praskajúcich svoje kĺby odhalilo jasný záblesk – akoby ohňostroj explodujúci v kĺbe. Výskum viedol doktor Robert Boutin, profesor rádiológie na University of California. Záblesk pochádza z plynovej bubliny tvoriacej sa v kĺbe. Doteraz sa však vedci nevedeli zhodnúť, či zvuk vzniká prasknutím bubliny alebo je vytvorením.

Podarilo sa im však zosynchronizovať zvuk s ultrazvukom. Myslia si, že konečne našli odpoveď. „V každom jednotlivom prípade sme sa zamerali na to, aby sme počuli trhliny pred objavením sa viditeľného záblesku na ultrazvuku. Zvuk neprichádza z prasknutia bubliny, ale z jej vzniku,“ vysvetlil pre portál health.com doktor Boutin.
Interval medzi zvukom, ktorý počujete a zábleskom, ktorý vidíte na ultrazvuku, je 10 milisekúnd. Štvrtine až polovici ľudí pravidelne praskajú kĺby. Či už ide o ruky alebo kolená, praskanie je pomerne bežné. Aby zistili ako veľmi, rádiológovia sa opýtali 40 pacientov vo veku 18 až 63 rokov, aby si ponaťahovali prsty 400-krát. Naťahovanie prstov spôsobilo 62 prasknutí, pri ktorých vedci spozorovali záblesk.

„Sme presvedčení, že praskavý zvuk a jasný záblesk na ultrazvuku sa vzťahujú k dynamickej zmene tlaku spojenej s plynovou bublinou v kĺbe,“ vysvetlil doktor Boutin. Bublina je vytvorená z rozpusteného plynu, ktorý sa nachádza v tekutine na kĺboch. Potiahnutie vytvára podtlak, ktorý čerpá z plynu.

Všetky drobné mikrobublinky náhle splývajú do jednej veľkej bubliny. Praskanie podľa odborníkov nespôsobuje na kĺboch žiadne poškodenie. „Nenašli sme žiadny opuch alebo stratu priľnavosti u ľudí, ktorých bolia kolenné kĺby, oproti tým, ktorých nebolia,“ dodal Boutin. Vedci zistili, že kĺby majú tendenciu byť pohyblivejšie práve po prasknutí bubliny. Občas je prítomný dokonca pocit úľavy.

ODPORÚČAME AJ:
Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne
Genitálne bradavice ľudia podceňujú, liečba patrí do rúk lekára
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú

Komentáre