Zdravie

Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu

"Niet o tom pochýb. Prechladnutie a chrípková sezóna sú istá vec. A prichádzajú, či ste pripravení alebo nie. "

Zuzana Lobotková, 21. decembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Na čo zvyšovať riziko, že vy alebo vaši blízki ochoriete? Môžete sa dať zaočkovať, ale máte aj iné možnosti. Našťastie existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste výrazne znížili vaše šance na to, že by ste sa neubránili chorobe.

Kontrola lekárničky


Urobte si čas na revíziu lekárničky. Zbavte sa liekov, ktorým už vypršala záruka, a spravte si zoznam toho, čo je potrebné nahradiť a doplniť. Uistite sa, že máte lieky proti horúčke a na úľava od bolesti, antihistaminiká a lieky proti kašľu. Môžete si tiež chcieť kúpiť nosové spreje, sirup proti kašľu a pastilky pre boľavé hrdlo. Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom, ak máte chronicky zlý zdravotný stav, alebo máte doma deti.

Aj iné pomôcky treba


Spolu s liekmi si premyslite, čo ešte budete potrebovať. Nezabudnite na dobrý teplomer. Vhod môže prísť aj zvlhčovač vzduchu. Potrebovať budete aj jemné vreckovky a antibakteriálne mydlo. Pravdepodobne budete veľa kýchať, tak treba dôsledne dodržiavať hygienu a zabrániť tak šíreniu choroby.

Zdravé jedlo


Vaša kuchyňa je ďalšia oblasť, keď sa buduje zdravie. Behanie do obchodu, keď ste chorý, nie je zábava. Pre istotu sa zásobte dopredu. Okrem jedla treba dbať aj na pitný režim. Tekutiny sú počas choroby ešte dôležitejšie a ich nedostatok spôsobuje to, že sa cítite mizerne. Voda je najlepšia voľba, ale aj horúce bylinné čaje môžu byť upokojujúce. Ovocné šťavy by vám mali dodať vitamín C, tak si môžete dopriať aj chutné nápoje.

Poriadne si umývajte ruky


Správne umývanie rúk je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť prechladnutiu a chrípke. A je jednoduché naučiť to aj deti. Začnite s teplou vodou a antibakteriálnym mydlom. Ruky si peňte po dobu 20 sekúnd, pričom osobitnú pozornosť venujte nechtom a koži pod prsteňmi. Potom si ruky opláchnite a osušte. Jednorázové utierky sú najlepšie, keďže s nimi môžete zastaviť vodu. Uchránite sa pred prenesením baktérií z kohútika na čisté ruky.

Nechytajte sa tváre


Ďalší jednoduchý spôsob, ako sa chrániť, je držať ruky ďalej od tváre. Konkrétne, nedotýkajte sa očí, nosa a úst. To sú oblasti, kde vírusy získajú prístup do vášho systému. Rovnaká baktéria, ktorá prináša nachladnutie môže spôsobiť aj vírusový zápal oka. Ak sa potrebujete dotknúť týchto oblastí, umyte si ruky pred aj po.

Zdravé životné návyky


Zdravé životné návyky môžu posilniť váš imunitný systém. Jesť vyváženú stravu s dostatkom čerstvých potravín a zdravých bielkovín z chudého mäsa, ako je to kuracie a ryby. Dôležitý je aj spomínaný pitný režim, cvičenie a dostatok spánku.

Čistá domácnosť

Vírusy môžu prežiť na povrchoch mimo ľudské telo od sekúnd do niekoľkých dní. A majú tendenciu žiť dlhšie na tvrdých povrchoch, ako je kov, plast a drevo. Čistenie povrchov domácnosti s dezinfekčnými prostriedkami ich však dokáže zabiť. Stavte na výrobky obsahujúce bielidlo. alkohol, borovicovú silicu, chlórnan sodný, kyselinu citrónovú, peroxid vodíka alebo amóniové zlúčeniny.


Naplánujte si PN


Ak pracujete mimo domova, naplánujte si nemocenskú. Aj keď sa cítite, že by ste mohli pracovať, nechajte zárodky choroby doma. Skontrolujte, či máte k dispozícii niekoľko dní na práceneschopnosť. Nenakazíte kolegov a zároveň dáte šancu svojmu organizmu, aby si poradil s chorobou. S tým súvisí aj posledná rada – vyhýbajte sa ľuďom. Ak cítite, že na vás lezie choroba, odpustite si návštevu preplnených miest. Kašlite a kýchajte do vreckovky, po čom si čo najčastejšie umývajte ruky. A rozhodne nemajte spoločný ani len pohár so svojimi blízkymi.

Zdroj: healthgrades.com

ODPORÚČAME AJ:
Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne
Genitálne bradavice ľudia podceňujú, liečba patrí do rúk lekára
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú

Komentáre