Zdravie

Máte zápchu? Môže vám hroziť smrteľné nebezpečenstvo

"Zápcha neznamená len nepohodlie. Prináša totiž o 10 percent väčšiu pravdepodobnosť zlyhania obličiek."

Zuzana Lobotková, 28. novembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: pixabay.com
Postihnutí zápchou majú o 13 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku chronického ochorenia obličiek. Zlý stav obličiek si buď vyžaduje potrebu používať dialýzu alebo transplantáciu orgánu. Je teda lepšie tomu zabrániť.

Toto dokáže zápcha?

Skorá diagnostika zápchy môže pomôcť zabrániť vzniku problémov. Odborníci tvrdia, že strava, ktorá obsahuje viac vlákniny, môže znížiť riziko vzniku chronického ochorenia. To spôsobuje, že orgány nebudú fungovať tak efektívne. A problémy čriev vystavujú dospelé osoby vyššiemu riziku zlyhania obličiek, čo je posledné štádium ochorenia, ktoré môže byť smrtiace, ako naznačuje výskum.

Zdravšia výživa, ktorá zahŕňa viac vlákniny, spolu s cvičením by mohli pomôcť zastaviť nutnosť dialýzy alebo transplantácie.

Zápcha, o ktorej sa predpokladá, že ovplyvňuje jedného zo siedmich dospelých, môže mať rôzne dopady na ľudské zdravie. Je známe, že zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Predpokladá sa, že sa to deje prostredníctvom účinkov spôsobených žalúdočnými baktériami.

Zmeňte svoj životný štýl


Vedci z University of Tennessee chceli posúdiť vplyv zápchy na zdravie obličiek. Študovali viac ako 3,5 milióna záznamov pacientov s normálnou funkciou obličiek. Účastníci boli spočiatku skúmaní v roku 2004 a potom vedci na výskum nadviazali v roku 2006 a opäť sedem rokov potom.

U pacientov so stredne ťažkou zápchou bola o 13 percent vyššia pravdepodobnosť vzniku chronického ochorenia obličiek. Šanca, že im zlyhajú obličky, bola až o deväť percent vyššia. Kým dospelí, ktorí trpeli vážnejšou zápchou mali oveľa vyššie riziko oboch problémov - ochorenia obličiek aj zlyhania.

Vedúci výskumu doktor Csaba Kovesdy povedal: „Naše zistenia zdôrazňujú prijateľné spojenie medzi črevami a obličkami a poskytujú ďalšie nahliadnutie do patogenézy progresie ochorenia obličiek. Tieto výsledky naznačujú, že je potrebné starostlivo sledovať trajektóriu funkcie obličiek u pacientov so zápchou, zvlášť medzi tými s ťažšou zápchou.“ Dodal, že zmeny životného štýlu, ako zdravá výživa alebo pravidelné cvičenie, by mohli chrániť zdravie obličiek, alebo si môžete dopomôcť aj probiotickými doplnkami.


Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku
Chrípka je vážne ochorenie, ľudia ju však podceňujú
Boj s hladom? Rastlinné proteíny vyhrávajú nad živočíšnymi
Skracujú vám deti život? Pôrod robí bunky staršími

Komentáre