Zdravie

Skracujú vám deti život? Pôrod robí bunky staršími

"Deti vám zmenia život. Napríklad aj v otázke biologického veku. Ženy, ktoré porodia, môžu byť biologicky „staršie“ ako ženy, ktoré sú bezdetné."

Zuzana Lobotková, 21. novembra 2016 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Na účely tejto štúdie výskumníci analyzovali údaje od 1556 amerických žien vo veku 20 až 44 rokov. Výskumníci skúmali genetický materiál vo vnútri ženských buniek, konkrétne dĺžku ich telomér. Ide o kryty z koncov chromozómov, ktoré chránia pred poškodením. Teloméry sa prirodzene skrátia vo vyššom veku, ale štruktúry sa neskrátia v rovnakom pomere u každej osoby. Čím dlhšie teloméry sú, tým viackrát by sa ich bunky mohli hypoteticky stále rozdeľovať. Teloméry sú považované za marker biologického veku - to znamená vek buniek pacienta, skôr než chronologický vek jedinca.

Ženy v prieskume, ktoré hovorili, že porodili aspoň jedno dieťa, mali teloméry, ktoré boli v priemere asi o štyri percentá kratšie, ako u žien, ktoré ešte nikdy nerodili. Toto zistenie prinútilo výskumníkov vziať do úvahy ďalšie faktory, ktoré by mohli ovplyvniť dĺžku telomér, vrátane chronologického veku žien, BMI a zlozvykov, ako je fajčenie. Tieto nálezy naznačujú, že história živo narodených detí môže byť spojená s kratšími telomérmi.

Štúdia nebola navrhnutá tak, aby určila dôvody spojenia. Ale jedna hypotéza znie, že mať deti zvyšuje hladinu stresu a vysoký stres sa už dlhšie spája s kratšími telomérmi. „Je možné, že tehotenstvo, pôrod a výchova detí môžu vyvolať chronický stres, čo vedie k skráteniu dĺžky telomér. Deje sa to prostredníctvom zápalových procesoch,“ uviedla autorka štúdie Anna Pollacková, odborná asistentka v odbore životného prostredia a reprodukčnej epidemiológie na George Mason University vo Virgínii.

Avšak, pretože prieskum bol vykonaný na jednom mieste v určitom čase, výskumníci tvrdia, že sa nedá určiť, čo prišlo skôr v ženskom živote - pôrody alebo kratšie teloméry. Je tiež možné, že z nejakého doteraz neznámeho dôvodu, ženy s kratšími teloméry sú častejšie matkami než ženy s dlhšími telomérmi.

Je však potrebných viac štúdií, ktoré by sledovali ženy v priebehu času a pravidelne merať dĺžku ich telomér pred, počas a po tehotenstve. Bolo by zaujímavé vidieť, ako prebiehajú zmeny dĺžky telomér v priebehu tehotenstva, po pôrode a počas rodičovských rokov, a ako tieto zmeny vyzerajú v porovnaní so ženami, ktoré nemajú deti.

Budúce štúdie by tiež mohli doviesť zistenie ďalej tým, že zahrnú meranie hladín hormónu kortizolu, ktorý sa spája so stresom. Iné štúdie by zase mohli porovnať dĺžku telomér u žien, ktoré porodili s dĺžkou telomér u tých, ktorí si adoptovať deti, aby sa zistilo, či je možné účinok spájať s rodičovstvom ako takým, alebo len s pôrodom.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú stravovacie tipy, ktoré zvýšia vašu šancu otehotnieť
Toto sa stane s vašim telom, keď prestanete cvičiť
Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?

Komentáre