Zdravie

Máte problém zaostriť do diaľky? Nemusí ísť o krátkozrakosť

"To, že sa zrak časom mení, môže byť spôsobené prirodzeným starnutím organizmu. Vlastnosti očí, rovnako ako iných orgánov, sa vekom menia. V dnešnej rýchlej počítačovej dobe však strácajú zrakovú ostrosť do diaľky aj mladí ľudia. Vo väčšine prípadov sa jedná o krátkozrakosť, ale môže to byť aj astigmatizmus."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. apríla 2022 12:08
Ilustračné foto Foto: Shutterstock
Ak ste ešte o astigmatizme nepočuli, nie je to nič neobvyklé. Hovorí sa o ňom totiž podstatne menej ako o ostatných refrakčných vadách, akými sú ďalekozrakosť či krátkozrakosť. Pritom je to tiež relatívne častá očná chyba. Prejavuje sa rozmazaným a zahmleným videním, ale napríklad tiež sťaženým rozoznávaním číslic či čítaním.

Jedno ohnisko mimo sietnice alebo viacej ohnísk
Rozdiel medzi astigmatizmom a krátkozrakosťou je v tom, že pri krátkozrakosti sa svetelné lúče síce spájajú v jednom bode, ako v zdravom oku, ale toto ohnisko je pred sietnicou a tak je potrebné ho mínusovými dioptriami posunúť smerom dozadu k ohnisku. Pri astigmatizme vzniká v oku viacero ohnísk. Spôsobuje to nerovnomerné zakrivenie rohovky. Rozsah takéhoto poškodenia sa udáva v cylindroch a vyrovnáva sa pomocou takzvaných torických šošoviek.

Faktom je, že zväčša je astigmatizmus sprevádzaný inou refrakčnou vadou – ďalekozrakosťou alebo krátkozrakosťou.



Jedna operácia môže byť riešením zdvojenej refrakčnej vady
Ak sa jedná o málo rozvinutý astigmatizmus, pacienta pri bežných aktivitách nijako neobmedzuje. Vtedy sa ani nemusí riešiť. Ak sa však vyvinie do vyššieho stupňa, môže spôsobovať vážne zrakové problémy. Ak sa jedná o zdvojený problém, kvôli ktorému pacient nevie dobre zaostriť do diaľky, cieľom liečby by malo byť odstránenie obidvoch refrakčných vád – astigmatizmu aj krátkozrakosti. Riešením môžu byť dioptrické okuliare s multifokálnymi šošovkami, ktoré sú však obmedzujúce a najmä, oči nevyliečia. Jedinou možnosťou, ako sa natrvalo zbaviť problémov so zrakom je operácia.

Bezbolestné metódy vrátia kvalitný zrak za niekoľko minút
Bez ohľadu na to, či je za neostrým videním astigmatizmus, krátkozrakosť alebo obe tieto vady, existuje niekoľko metód, ako sa ich zbaviť. Lekár po komplexnej očnej prehliadke a po prihliadnutí aj na viaceré „mimoočné“ faktory – vek, záľuby, povolanie,... navrhne jeden z dvoch základných postupov. Buď operácia rohovky alebo výmena šošovky.

Korekcia zraku operáciou rohovky sa odporúča spravidla pacientom do 40. roku života. Moderné metódy prebiehajú vnútri rohovky, na rozdiel od starších, ktoré korigovali zrak operáciou na jej povrchu. To je pre oko výrazne komfortnejšie a zaručuje rýchle hojenie. Pri úplne bezbolestných metódach ako CLEAR či ReLEx SMILE 3D, ktorými je možné operovať astigmatizmus aj krátkozrakosť, dochádza k tzv. wow efektu zlepšeného videnia okamžite po zákroku a väčšinou môžu ísť pacienti do práce už na ďalší deň po operácii.

Naopak, výmena šošovky a jej náhrada za umelú sa odporúča pacientom nad 40 rokov. V tomto veku sa u každého človeka začína prejavovať strata pružnosti šošovky. Je to prirodzený stav. Šošovka, ktorá stráca schopnosť akomodácie, je príčinou straty schopnosti zaostriť na veľmi blízke predmety. Postupne si bez okuliarov na čítanie či presbyotických kontaktných šošoviek nedokážete prečítať noviny ani správu na displeji mobilného telefónu a rovnako nemožným sa stane tiež rozpoznávanie osôb na fotografiách.

Najmodernejšou metódou súčasnosti, ktorou sa pôvodná šošovka nahradí novou, umelou šošovkou je FEMTO Z – Prelex. Táto metóda na rozdiel od svojich predchodcov používa na rez v oku, cez ktorý sa vkladá šošovka špičkový, presný a k oku šetrný femtosekundový laser. Voperovaním trifokálnej šošovky je možné zbaviť sa všetkých refrakčných chýb a pacient už nikdy nebude potrebovať okuliare na čítanie, do diaľky ani na blízko. Veľkou výhodou tiež je, že umelá šošovka zároveň pôsobí ako jediná zaručená prevencia pred vznikom šedého zákalu, ktorý berie zrak najmä ľuďom v seniorskom veku.

Komentáre