Zdravie

Magnézium môže pomôcť aj pri domácich aktivitách

"Magnézium (horčík) je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý minerál. Pomáha nášmu telu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. apríla 2021 9:00
Magnézium môže pomôcť aj pri domácich aktivitách Foto: Magnerot
Magnézium je mimoriadne užitočné pre športovcov, či už aktívne športujú v prírode alebo doma.

V zdravom tele zdravý duch
Táto stará a rokmi osvedčená múdrosť nás chce upozorniť na to, že človek má fungovať v symbióze tela a psychiky. Telo ovplyvňuje našu psychiku, vnímanie, prežívanie, emócie i kvalitu myslenia a naopak – zdravá psychika dokáže posilniť a podporiť telo. Zvlášť v tejto dobe je naozaj dôležité udržiavať v kondícii svoje telo a zároveň byť aj v dobrej psychickej forme. Dobrou správou je, že sa to najlepšie dosahuje spolu a v prípade ťažkostí môžeme siahnuť po užitočných pomocníkoch.

Rozhodnúť sa, začať a vytrvať
Na začiatku všetkých dôležitých vecí – veľkých i malých, je rozhodnutie. Výzva urobiť niečo dôležité, užitočné alebo pekné. Pokiaľ ide o cvičenie, často máme (niekedy naozaj oprávnenú) výhovorku – nemám čas. Teraz v dobe, kedy sa snažíme byť primárne doma a vychádzať, len keď je naozaj potrebné, si ten čas iste takmer každý z nás dokáže nájsť. Problémom môže byť už len miesto a spôsob. Ale aj v domácich podmienkach sa dá vymyslieť náročná fyzická výzva, ktorú len tak ľahko neprekonáme. Tu je pár príkladov: cvičenie s vlastným telom, domáca posilňovňa, jednoduché, ale intenzívne cvičenie pilates, obľúbené a náročné plank cvičenia. Futbal, badminton a iné športovanie s deťmi alebo partnerom na dvore (ak dvor máte), sú tiež výzvou. V prípade, že máme záhradku, kde môžeme tak isto precvičiť náš kardiovaskulárny systém, netreba váhať, plody nášho „cvičenia“ a teda dopestovanú zeleninu, ovocie a ich vitamíny určite oceníme v jedálničku. Možností je naozaj veľa. Nezabudnime, že úspech spočíva v pravidelnosti a vytrvalosti. A tu sme pri ďalšom dôležitom bode. Ak to myslíme s cvičením vážne, porozmýšľajme aj nad užitočnými pomocníkmi. Jedným z nich je aj magnézium

Magnézium a šport
Magnézium plní v organizme dôležité úlohy, z hľadiska aktívneho životného štýlu a intenzívneho športovania môžeme spomenúť aspoň niektoré: magnézium hrá štruktúrnu úlohu v kostiach, bunkových membránach a chromozómoch. V kostnom tkanive je časť magnézia pevne viazaná na apatit, časť je mobilizovateľná pri deficitných stavoch. Aktívny transport iónov, ako kalia a kalcia cez bunečné membrány tiež vyžaduje magnézium. Prostredníctvom tejto úlohy v ión-transportných systémoch pôsobí magnézium na svaly, na vedenie nervových impulzov, svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca. Deficit magnézia sa zas prejavuje napríklad ako depresia, apatia, tremor, alebo svalová slabosť.



Kedy siahnuť po doplnení magnézia?
Sú situácie, keď je doplnkový prísun magnézia naozaj užitočný. Športovanie je len jedným z nich. Magnézium však môže pomôcť aj v období, keď čakáme bábätko alebo keď sme vystavení vonkajšiemu tlaku a stresu. Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.


Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Komentáre