Zdravie

Leto s deťmi: Pozor na tzv. sekundárne utopenie

"Dieťa, ktoré sa topilo, môže zomrieť aj o niekoľko hodín neskôr v spánku."

Webmagazin.sk, 10. júla 2020 12:37
Ilustračné foto Foto: TASR Pavel Neubauer

Utopenie patrí v letných mesiacoch k najčastejším príčinám úmrtia u detí do päť rokov. Kúpajúce sa deti treba mať neustále pod kontrolou. Dieťa vo vode ľahko spanikári a k utopeniu môže dôjsť veľmi rýchlo. Topenie býva tiché a často si ho nevšimne ani človek, ktorý je vo vode nablízku. Topiaci sa nekričí, nevolá o pomoc, ani nerozhadzuje rukami.Hlavu má ponorenú, vyvrátenú dozadu, ústami na hladine sa snaží nadýchnuť, ale postupne sa stráca pod vodou. Je to veľmi rýchle, k utopeniu dochádza spravidla od 20 do 40 sekúnd.

Veľmi zriedkavé, ale nebezpečné je tzv. sekundárne utopenie. Topiaci sa človek, ktorého vytiahli z vody včas, môže na následky topenia zomrieť o niekoľko hodín, výnimočne i o deň neskôr. K sekundárnemu utopeniu môže dôjsť vtedy, keď sa voda dostane do pľúc, čo spôsobuje následne ťažkosti s dýchaním a môže nastať pľúcny edém. Ten sa môže prejaviť až po niekoľkých hodinách od topenia, a tak dieťa, či topiaci sa človek, nemusí mať žiadne výrazné príznaky. Následkom topenia môže podľahnúť v spánku.

Všímajte si jeho správanie a reakcie. Ak je aktívne dieťa zrazu unavené, ospalé, má ťažkosti s dýchaním a neustále kašle, jednoznačne by ste mali vyhľadať lekársku pomoc. Röntgen hrudníka dokáže odhaliť vodu v pľúcach. Podaním kyslíka a včasným lekárskym zásahom sa dá zachrániť život. Sekundárne utopenie je veľmi zriedkavé, je však dôležité vedieť, že sa môže stať.

Komentáre