Zdravie

Zdravie: Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z potravín

"Od začiatku roka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje už 13 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Z toho sedem ochorení vzniklo po prisatí kliešťa a šesť konzumáciou nepasterizovaných produktov."

TASR/Webmagazin.sk, 12. júna 2020 11:33
Foto: TASR/AP


Prípady kliešťovej encefalitídy sa podľa informácií z Epidemiologického informačného systému (EPIS) vyskytli na infekčných aj neurologických oddeleniach nemocníc. Toto závažné vírusové ochorenie sprevádzané zápalom mozgových blán alebo mozgu sa prenáša infikovanými kliešťami, ale aj niektorými potravinami. Rizikové môžu byť podľa epidemiológov surové kozie, ovčie a kravské mlieko a nepasterizované mliečne výrobky.

"Ak nie ste zaočkovaní, kontrolujte sa vždy po prechádzke v prírode, kozie a ovčie mlieko prevárajte a čerstvý kozí alebo ovčí syr aspoň opečte z oboch strán," upozorňuje EPIS na sociálnej sieti. Tiež podľa neho netreba zabúdať, že kliešte sa môžu nachádzať aj v mestských parkoch.

Kliešťová encefalitída sa podľa EPIS na rozdiel od lymskej boreliózy, ktorú kliešte tiež prenášajú, nedá riešiť preventívne antibiotikami, ktoré sa podávajú ihneď po zaklieštení.

Aj keď sa ochorenie nevyskytuje až tak často, vzhľadom na jeho závažnosť tohto ochorenia kliešte netreba podceňovať. "Na ochranu sa odporúča aj očkovanie. To však ochráni iba pred kliešťovou encefalitídou, nie pred boreliózou či anaplazmózou," upozornil hlavný inštruktor Falck Academy Miroslav Nagy. Ak človek po prisatí kliešťa začne cítiť stav podobný chrípke, mal by bezodkladne vyhľadať lekára.

Na Slovensku sa vyskytuje okolo 20 druhov kliešťov a päť druhov z nich je schopných prenášať rôzne vírusy alebo baktérie. Najčastejšie sa kliešť prisaje vo vlasoch, v slabinách, na intímnych miestach alebo aj v oblasti kolien. Následky prisatia môžu byť podľa odborníka fatálne. Niektoré metódy vyberania kliešťa sú však podľa neho prežitkami, ktoré môžu skôr uškodiť ako pomôcť. Ľudia napríklad zvyknú prisatého kliešťa potierať olejom či masťou, aby kliešťa udusili. Nagy však varuje, že kliešť sa takto zadusí, ale hrozí, že po usmrtení vyvráti infikovanú krv naspäť do rany.

Komentáre