Technológie

Microsoft necháva umelú inteligenciu hrať hry, iní ju učia farmárčiť

"Technológie umelej inteligencie sú stále vyspelejšie a zdá sa, že počítačoví experti by z nej chceli mať univerzálny nástroj na riešenie ľudských problémov. "

Erik Stríž, 26. januára 2017 13:00
Minecraft. Ilustračná fotografia. Foto: Minecraft

Učenie sa hrou. Doslovne.

Projekt Malmo od značky Microsoft využíva hru Minecraft, aby prostredníctvom nej naučil umelú inteligenciu riešiť problémy. Je to totiž praktický spôsob, ako jej dávať nové príležitosti na rozvoj schopností. Podstatou umelej inteligencie, ako sa s ňou stretávame dnes, nie je uvedomovanie si vlastnej existencie, ale učenie sa na základe pozorovania a skúsenosti. Schopnosť samočinne si osvojiť nové postupy pri riešení problémov je veľká vec, ktorá môže v blízkej dobe riešiť aj bežné ľudské problémy, prípadne odhaľovať zdravotné problémy pri vyhodnocovaní výsledkov testov u lekára.

Hra Minecraft je pre budovanie schopností umelej inteligencie dokonalý priestor. Najmä po tom, čo z nej Microsoft v roku 2016 spravil regulérneho hráča schopného komunikovať s okolím a predstavil ho hráčskej verejnosti. Umelá inteligencia Malmo sa tak učí praxou, ako budovať virtuálny svet, ako rozpoznávať reč a ako odhaľovať miestne pravidlá. V Minecrafte sa dá totiž všetko: budovať vlastný svet, obsadzovať cudzie svety, komunikovať s ľuďmi z celého sveta, tvoriť, ničiť, bojovať či využívať spolupráce.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Umelá inteligencia v úlohe farmára

Počítače dnes dokážu s vysokou presnosťou predpovedať dopravu, výsledky športových zápasov, počasie a dokonca aj také čosi, ako vzory v obilí.

Vedecké pracovisko Descartes Labs, ktoré založil Mark Johnson, pripravilo v spolupráci s americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) spôsob, ako využiť umelú inteligenciu na efektívnejšie odhady úrody kukurice. Znie to ako banalita, ale správnym odhadom zdravej úrody sa určuje nielen cena samotnej kukurice, ale aj všetkého ďalšieho, čo s ňou priamo i nepriamo súvisí. Aj dnes vedia farmári pomerne spoľahlivo určiť, koľko z celkového množstva kukurice bude zdravej a koľko nie, avšak počítače spoločne so satelitnými fotografiami polí by mohli presnosť významne zvýšiť.

Počítače vyhodnocujú fotografie získané priamo z vesmíru a zisťujú, ako možno čo najlepšie identifikovať nezdravú nedobrú úrodu. Výsledky testov sú zatiaľ veľmi pozitívne: v každom jednom pokuse počítač zhodnotil reálny stav úrody lepšie ako metodika, ktorú používa USDA. Miera chybovosti pritom nepresiahla 2,5 percenta.

Aby bolo možné tento inovatívny spôsob sledovania úrody nasadiť do praxe vo veľkých rozmeroch, bolo by potrebné využiť takzvané nanosatelity. To sú také satelity krúžiace okolo Zeme, ktorých rozmery sú veľmi malé a majú prakticky iba jedinú funkciu. Najprv by však bola potrebná odborná diskusia na medzinárodnej úrovni, či by si niečo takéto mohla súkromná spoločnosť pestujúca kukuricu dovoliť. Posielať na obežnú dráhu satelity s kamerami, to je nielen vec biznisu, ale aj etiky, morálky a zodpovednosti.



ODPORÚČAME AJ:
Francúzi majú právo odpojiť sa od pracovných e-mailov priamo v zákone
Kulturista trénuje, aj keď nemá srdce. Vďačí za to modernej technike
Prelom v medicíne: Nový biomateriál spraví, čo mu ľudia povedia
Budeme si raz robiť tehotenské ultrazvuky doma vlastným mobilom?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi


Zdroje: This AI is a Pretty Good Farmer, Microsoft’s Project Malmo: Artificial Intelligence Learns through Playing Minecraft


Komentáre