Technológie

Kulturista trénuje, aj keď nemá srdce. Vďačí za to modernej technike

"Stále čaká na čas, kedy mu budú môcť lekári transplantovať srdce od neznámeho darcu. Dovtedy trénuje ako ktorýkoľvek iný športovec, i keď bez vlastného srdca."

Erik Stríž, 17. januára 2017 8:00
Mladý kulturista trénuje aj bez vlastného srdca. Vďačí za to modernej technike. Foto: Great Big Story (youtube.com)
Pri čítaní nasledujúcich riadkov si nepochybne mnohí z nás uvedomia, že keď ide o zdravý životný štýl a cvičenie, namiesto riešení hľadáme iba výhovorky. Mladý športovec menom Andrew Jones nemá vlastné srdce, pretože to ho zradilo. Lekári mu preto museli jeho skutočné srdce vybrať a do tela mu vložili umelé, ktoré musí noc čo noc dobíjať a pre ktoré neustále nosí športový batôžtek na chrbáte. V ňom nosí baterky, ktoré z neho robia živého človeka. Aj napriek tomu športuje priam proaktívne, vybudoval si svaly a pri tréningu beží ako o život.

V hrudi má namiesto srdca počítač

Andrewa o vlastné srdce pripravila choroba kardiomyopatia, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi smrteľnou. Nebyť modernej technológie, chlapec by už nežil, pretože mu srdce zlyhalo úplne. To, čo mu lekári vložili pod kožu, nie je klasický kardiostimulátor, ale hotový vedecko-technický zázrak, ktorý každú jednu sekundu zachraňuje ľudský život tým, že perfektne alternuje funkciu zdravého srdca.

Zariadenie sa volá LVAD (Left Ventricular Assist Device) a dnes ešte nedokáže pracovať autonómne. Mládenec musí svojmu srdcu pravidelne dobíjať batérie, ktoré mu dávajú slobodu pohybu. Batérie a riadiacu jednotku (špeciálny počítač) si nosí v batôžku, pričom niekoľko minút môže srdce pracovať aj bez nich (predpokladáme tak na základe videa nižšie). Je to dôležité predovšetkým pri výmene batérií a pri hygienickej starostlivosti, ktorá si vyžaduje čistenie vývodov vedúcich priamo z jeho brucha.

Kuriozitou je, že Andrew nemá pulz. Umelé srdce nahradí funkciu toho organického, nepreberá však všetky detaily jeho funkčnosti a krv pumpuje do tela súvisle. Mladý muž vo videu nižšie tvrdí, že je preto ako zombie. Vzhľadom na svoju postavu však dodáva, že asi najlepšie vyzerajúci zombie na svete.

Človek dokáže vydržať neskutočne veľa a Andrew je toho živým dôkazom. Aktívne športuje, okrem posilňovania sa venuje aj cvikom označovaným ako kardio, čo je paradoxné - sám totiž žiadne srdce nemá a kardio cviky sú práve na posilňovanie srdca. S cvičením začal veľmi skoro po operácii, ale sám tvrdí, že to boli iba malé kroky vpred. Postupne sa dopracoval k tomu, že mu jeho fyzickú kondíciu a vypracované svaly môže závidieť väčšina zdravých ľudí.

Zdroj: The Fitness Model Without a Pulse (youtube.com)

Kolobeh života v modernom svete

Umelé srdce na baterky nie je trvalým riešením a Andrew to vie. Aj dnes čaká na čas, kedy sa vyskytne zdravé srdce od darcu a lekári mu ho implantujú. Je to čakanie, ktoré musí človekom pohnúť: veď nejde iba o to, že nové srdce doslova zachráni jeho život, ale zároveň musí niekto iný zomrieť. Aj takéto absurdné situácie prináša život, v ktorom si vieme významným spôsobom pomôcť vyspelými technológiami.



Zdroje: The Fitness Model Without a Pulse (youtube.com), The Bodybuilder Without a Heart


ODPORÚČAME AJ:
Ľudia menia slanú vodu z morí na sladkú, aby mali čo piť
Prelom v medicíne: Nový biomateriál spraví, čo mu ľudia povedia
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Umelá inteligencia vytvára najtemnejšie nočné mory z obyčajných fotiek
Žena s ALS dokáže písať na počítači pomocou vlastnej mysle

Komentáre