Technológie

Ľudia menia slanú vodu z morí na sladkú, aby mali čo piť

"Premena slanej vody na pitnú je energeticky a finančne náročná. Vyzerá to ale tak, že je to jediná cesta, ako zabezpečiť dostatok vody pre všetkých. "

Erik Stríž, 12. januára 2017 10:00
Slaná voda z morí sa premieňa na sladkú, aby mali ľudia čo piť Foto: Pixabay
Planéta Zem je obrovská a až 71 percent z jej povrchu tvorí voda. Z nej je až 97 percent vody slanej, teda nepitnej. Bezpečnej pitnej vody je iba 1,5 percenta, pričom z tohto malého množstva sa 70 percent využíva na poľnohospodárske účely a iba desatina v domácnostiach.

Pre ľudí sú to nepriaznivé čísla, pretože slaná voda síce poskytuje životný priestor pre živočíchy, ktorými sa ľudia živia, ale samotnú vodu piť nemôžu. Preto už dlho ľudstvo hľadá riešenia, ako z morských vôd odfiltrovať soľ a spraviť z nej sladkú pitnú vodu, ktorú je možné piť a eventuálne využívať aj na poľnohospodárske účely.

Zatiaľ vedie Stredný Východ

Premenou slanej vody na sladkú sa zaoberali ľudia už veľmi dávno, prekvapivo v časoch antického Grécka (okolo 3000 p.n.l. až 146 p.n.l.). Ich procesy boli jednoduché a dajú sa uplatniť aj dnes, taký princíp destilácie je dobre známy snáď každému. Tento proces je časovo a energeticky náročný, je pomerne neefektívny, ale využíva sa stále vo veľkej miere.

Cieľom vedeckých pracovníkov je však vyvíjať také riešenia, ktoré budú dlhodobo udržateľné, finančne nenáročné a kvalitné. Moderné riešenia pre filtráciu soli z morskej vody počítajú s elektrochemickými reakciami, technológiou niekoľkostupňovej destilácie a s takzvanou reverznou osmózou.

Technológia reverznej osmózy je v porovnaní s destiláciou lacnejšia a efektívnejšia, ale potrebovala dlhé roky na svoj vývoj. Funguje vďaka elektrine a tá sa dá získavať mnohými spôsobmi. Spojené štáty majú dokonca veľké množstvo mobilných staníc s technológiou reverznej osmózy, pričom každá z nich je schopná prefiltrovať až 11 300 litrov slanej vody denne. Ich cena je však pre bežných ľudí neprijateľná.

Dnes existuje niekoľko tisíc menších i väčších odsoľovacích staníc, nachádzajú sa predovšetkým v Spojených štátoch a na Strednom Východe. Iba na Strednom Východe sa vďaka asi 1700 takýmto staniciam spracuje 20,8 miliárd litrov morskej vody ročne, pričom na celom svete je to dovedna 28,8 miliárd litrov. Z tohto celkového objemu je veľká časť prakticky nepoužiteľná, pretože odpadom je koncentrovaná slaná voda.

Nevýhodou súčasných technologických procesov je, že spolu so soľou sa z vody odfiltruje aj vápnik, horčík a iné prvky, ktoré sú nevyhnutné pre rast rastlín. Na Strednom Východe a v severných krajinách Afriky sa tento problém rieši dodatočným hnojením.

Slaná voda z morí sa premieňa na sladkú, aby mali ľudia čo piť Foto: Pixabay

Slnko a elektrina

Nižšie finančné náklady, energetická nezávislosť a nepomerne menšie množstvo prefiltrovanej vody, to sú základné vlastnosti nových riešení na premenu morskej vody na sladkú. Ešte v roku 2013 sa písalo o novej technológií, ktorá elektrochemickým princípom umožňovala filtrovanie solí z vody. Takzvaná desolenácia sa stala základným princípom prístroja s neprekvapivým názvom Desolenator, ktorý v roku 2014 vznikol ako niekoľko funkčných prototypov. V rovnakom roku hľadal peniaze na svoju sériovú výrobu a dnes sa naďalej uchádza o priazeň verejnosti.

Využíva solárnu energiu, nemá žiadne filtre na vodu, membrány, neobsahuje chémiu, je celkom bezúdržbový a údajne vydrží až 20 rokov prevádzky. Jeho cena sa pohybuje okolo úrovne 650 amerických dolárov a denne dokáže Desolenator vyrobiť asi 15 litrov čistej pitnej vody. V porovnaní s mobilnými stanicami na reverznú osmózu od americkej armády je to iba nepatrný objem, avšak pre použitie kdesi na jachte by to mohlo stačiť. Prítomnosť solárnych kolektorov je zásadná, pretože umožňuje energetickú nezávislosť.

Slaná voda z morí sa premieňa na sladkú, aby mali ľudia čo piť Foto: Pixabay

Vodná kríza je reálna hrozba

Ľudstvo už dávno objavilo spôsoby, ako meniť slanú vodu na pitnú. Stále však potrebuje čas, peniaze a odborníkov na to, aby sa existujúce postupy zdokonalili, prípadne vznikli celkom nové a efektívne riešenia. Vyzerá to tak, že ako vo všetkom ostatnom, najväčšou motiváciou k vývoju nových riešení bude akútny nedostatok pitnej vody vo vyspelých krajinách.

Už dnes je celkom zrejmé, že sa touto problematikou musia zaoberať aj samotné vlády, pretože kríza nedostatku pitnej vody je reálnou hrozbou, ktorá sa vo veľkej miere prejavuje už dnes. Počujeme predovšetkým o smädných v Afrike, avšak vzrastajúci počet obyvateľov planéty čoskoro tento problém rozšíri aj do častí sveta, kde dnes s vodou nie je žiadny problém. Nepriaznivý vývoj sa predpokladá aj napriek tomu, že počet ľudí bez prístupu k bezpečnej pitnej vode v priebehu poslednej dekády výrazne klesol.

Podľa správy UNDP, rozvojovej agentúry OSN, bolo v roku 2006 až 1,2 miliardy ľudí bez prístupu k bezpečnej pitnej vode, zatiaľ čo v roku 2015 to bolo 750 miliónov ľudí. Stále sú to hrozné a alarmujúce čísla, pretože za touto štatistikou stoja reálni ľudia, ktorí aj v tejto chvíli, keď čítate článok, trpia smädom a nedostatkom.

Zdroje: desolenator.com, stoplusjednicka.cz/desolenator-premena-morske-vody-na-pitnou-pomoci-slunecni-energie, etrend.sk/ekonomika/pit-vodu-z-mori-inej-cesty-niet-no-nie-vsetci-na-to-maju.html, sciam.cz/files/vydani/SA_10_2008/SA_102_103_2008.pdf, euractiv.sk/clanky/ekonomika-a-euro/vodna-kriza/, topky.sk/cl/13/1496343/Alarmujuce-detaily-o-svetovej-vodnej-krize--Ani-netusite--ake-hrozne-veci-sa-deju-

ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre