Technológie

Prelom v medicíne: Nový biomateriál spraví, čo mu ľudia povedia

"Moderné biomateriály by vedeli vykonávať funkcie priamo v ľudskom tele aj bez batérií."

Erik Stríž, 7. januára 2017 9:00
Vedecký výskum, ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Pokrok v medicíne je rýchly a výrazný, avšak do praxe sa zavádza iba pomaly. Dôvodom je predovšetkým potreba dôsledného otestovania každého nového produktu a postupu, kým sa z neho stane štandardná procedúra. Aj preto sa už dávno hovorí o liekoch na rakovinu a iné dnes nevyliečiteľné ochorenia, ale zatiaľ bez možnosti ich užívania. Testovanie trvá častokrát celé roky.

S veľkou pravdepodobnosťou to bude aj prípad nového biomateriálu, ktorý vytvorili vedci z Tufts University. Predpokladá sa jeho využitie v širokom spektre medicínskych potrieb, kde by mohol zastúpiť dnes používané materiály a podnietiť tvorbu celkom nových prístupov a riešení. Materiál sa volá hodvábny fibrín (silk fibroin) a vedci mu vedia naprogramovať, aby po splnení určitých podmienok vykonal nejakú zmenu.

Tufts University zverejnilo fotografiu akéhosi predmetu s tvarom valca, z ktorého vystupuje hrot, ktorý dokáže meniť farbu po tom, čo je na základový valec vyvíjaný mechanický tlak. Môže sa to zdať ako niečo triviálne a bezúčelné, avšak za týmto výsledkom stojí celý vedecko-technický pokrok posledných rokov.

Materiál mení farbu v závislosti od mechanického tlaku, ktorý je naň vyvíjaný Foto: Tufts University
Materiál fibrín sa v prírode prirodzene rozkladá, dá sa s ním pracovať na nano, micro aj makro úrovni a umožňuje pestré využitie predovšetkým v medicínskej praxi. Predpokladá sa, že po ďalšom vývoji by mohol byť navrhnutý tak, aby nielen menil farby pri dosiahnutí svojich mechanických limitov, ale aby reagoval na infračervené žiarenie zmenou tvaru. Mohol by byť energeticky nezávislým riešením, ako priamo do tela uvoľňovať hormóny, ktoré telo nedokáže vytvoriť prirodzene. Stačilo by, aby sa splnili určité vopred definované chemické, mechanické alebo biologické podmienky.

Vzdialene by sme mohli nové biomateriály prirovnať k akémukoľvek inému materiálu, ktorý sa vplyvom okolia mení. Napríklad taká inteligentná plastelína, hračka pre deti, dokáže meniť svoju farbu podľa teploty, ktorá na ňu pôsobí.

Práve na nových medicínskych technológiách stále prebiehajú a na to, aby sa zaviedli do praxe, ešte bude potrebných niekoľko rokov.

Zdroje: Tufts University, Biotech Breakthrough: Engineers Made a New Material That Can Be Programmed

ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre