Technológie

Budeme si raz robiť tehotenské ultrazvuky doma vlastným mobilom?

"Prenosný ultrazvukový skener môže byť veľkou pomôckou predovšetkým v teréne, napríklad pri prírodných katastrofách. V prípade neskoršieho pokroku by sme ho raz mohli mať aj doma."

Erik Stríž, 29. decembra 2016 13:00
Clarius, prenosný ultrazvukový skener Foto: Clarius Mobile Health
Ambiciózna spoločnosť Clarius Mobile Health z kanadského Burnaby plánuje na trh uviesť revolučný produkt, ktorý môže zmeniť pohľad verejnosti na komplikované medicínske ultrazvuky. Tento z Kanady je skladný, prenosný, jednoducho použiteľný a dá sa prepojiť s akýmkoľvek smart zariadením.

Značka Clarius a jej rovnomenný produkt, prenosný ultrazvukový skener, nie je verejnosti známa, pretože sa orientuje na špecifický typ zariadení. Verí, že to, čo dnes poznáme ako veľký, ťažký a komplikovaný nemocničný ultrazvuk, môže byť naopak jednoduché na použitie, vysoko precízne a malé. Dokazuje to už dnes skenerom, ktorý sa vojde do malej tašky. Má vysoké rozlíšenie, je odolný pred mechanickým poškodením, vo veľkej miere je automatizovaný a vraj sa preto ľahko používa.

Clarius, prenosný ultrazvukový skener Foto: Clarius Mobile Health
Prenosný ultrazvukový skener Clarius môže byť veľkou pomôckou predovšetkým v teréne, kde je potrebné rýchlo zhodnotiť zdravotný stav zranených a podľa toho postupovať v riešení dôsledkov prírodnej katastrofy, zrútení budov a podobne. Samozrejme, že plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť potrebuje každý, koho život bol ohrozený, ale pri veľkom počte zranených je mimoriadne dôležité odhaľovať tie najväčšie zranenia hneď a riešiť ich prednostne.

Ďalšou víziou, ale zatiaľ divokou, je vykonávanie známych tehotenských ultrazvukov priamo v domácom prostredí bez použitia gélov. Na takúto realitu si však budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať, pretože prenosný ultrazvukový skener je určený v prvom rade pre profesionálov, ktorí vedia, čo majú na obrazovke smartfónu či tabletu hľadať. My ostatní zvyčajne vidíme iba také nesúrodé a nepresné obrazy, ktoré nič nepripomínajú, ale je nám povedané, že vraj to je hlava, tamto zasa noha a že dieťa vyzerá zdravo.

Zdroj: Clarius: My New Stethoscope (youtube.com)

Prenosný ultrazvukový skener je veľká vec, ktorá môže postupne zmeniť pohľad verejnosti na zdravotnícke zariadenia. Produkt sa už dočkal schválenia od amerického úradu FDA a jeho cena pre špecialistov bude nezanedbateľných 6 900 amerických dolárov, v prepočte asi 6 600 eur. Výrobca vo svojom demonštračnom videu tvrdí, že za cenu jedného veľkého ultrazvuku by sa dalo získať až niekoľko týchto malých prenosných skenerov.


Zdroj: Clarius Mobile Health

ODPORÚČAME AJ:
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre