Technológie

Študenti v Bratislave dostali centrum plné modernej techniky

"V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU pribudol Digilab, priestor s vyspelou technikou so širokým spektrom využitia. Budú v nej napríklad prezentovať projekty. "

Erik Stríž, 24. septembra 2015 9:00
STU Samsung DIGILAB FIIT Foto: Samsung
V priestoroch Slovenskej technickej univerzity, Fakulty informatiky a informačných technológií v Bratislave, sa tento utorok slávnostne otvorili priestory testovacieho a prezentačného centra Digilab. Jeho celý názov je STU Samsung Digilab, pretože je to práve spoločnosť Samsung, ktorá univerzite venovala početné počítačové stanice, tlačiarne, inteligentné UHD televízory, smartfóny a tablety.

Prvé projekty sa už odprezentovali

Študenti univerzity budú môcť tieto priestory využívať aktívne počas svojho štúdia, pričom práve s pomocou technického vybavenia Digilabu môžu dosahovať vytýčené méty. Prvé prezentácie svojich projektov pritom už študenti a pedagógovia majú za sebou, priamo na otvorení centra za účasti novinárov predstavili svoje práce.

Všetky tri odprezentované projekty sa týkajú moderných technológií a ich využívania v doteraz menej častej forme. Napríklad malé vozidlo na diaľkové ovládanie nesie dvojicu kamer, pričom používateľ ho ovláda prostredníctvom herného gamepadu a headsetu virtuálnej reality Gear VR.

Systém na rozpoznávanie objektov na fotografii a videu je predmetom iného projektu, ktorý si kladie za cieľ vytvoriť umelú inteligenciu so schopnosťou segmentácie obrazu. Softvér dokáže rozpoznať jednotlivé objekty na scéne a dokonca im aj určiť prioritu podľa toho, či si ich človek všíma v bežnom živote.

Využitie modernej smart-techniky našlo uplatnenie v mobilnej aplikácii, ktorá v priamom prenose poskytuje dopravné informácie pre bratislavskú MHD - informuje nielen o nasledujúcej zastávke podľa aktuálnej GPS polohy, ale aj automaticky vypočítava meškanie spoja alebo zobrazuje relevantné reklamy na základe polohy. Keď bude autobus jazdiť okolo nákupného centra, mohli by sa v aplikácii zobrazovať reklamy obchodov, ktoré v centre nájdete.

STU Samsung DIGILAB FIIT Foto: Samsung

Elektronika potrebná pre dosahovanie vyšších cieľov

Centrum Digilab je vybavené celkovo piatimi inteligentnými televízormi, 24 počítačovými stanicami, tabletmi, smartfónmi a tlačiarňami, pričom spoločne ponúkajú priestor pre realizovanie smelých plánov, na dôstojné prezentácie, semináre a workshopy.

ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako kreatívne využiť tablet
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre