Technológie

Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier

"Budúce generácie nabíjačiek na mobily a tablety budú celkom odlišné od tých súčasných. Napríklad taká Heli-on sa dá používať aj bez elektrickej zásuvky, stačí jej slnečné svetlo. "

Erik Stríž, 21. decembra 2015 10:00
Solárna nabíjačka infinityPV HeLi-on Foto: infinityPV
Každý z nás dôverne pozná situáciu, keď sa na telefóne zobrazí notifikácia o slabej batérii. A, samozrejme, táto notifikácia sa zobrazí práve vtedy, keď mobil skutočne potrebujeme. Oveľa viac podobných situácií zažijete v čase, keď cestujete alebo stanujete.

Práve pre prípady, keď potrebujeme nabíjať svoje mobilné telefóny alebo tablety v teréne, prídu vhod takzvané power banky. Sú to vlastne batérie s veľkou kapacitou, ktoré stačí raz nabiť a následne je ich možné využiť pre núdzové dobíjanie až niekoľkých elektronických zariadení. Avšak aby bola power banka funkčná, je ju potrebné najprv nabiť pripojením do bežnej elektrickej zásuvky. Ak viete, že budete cestovať niekoľko dní a nebudete mať prístup k elektrine, to môže byť problém.

Solárna nabíjačka infinityPV HeLi-on Foto: infinityPV
Preto je skvelé, že sa na svete rôzne tímy vedcov a nadšencov venujú rôznym alternatívnym formám nabíjania moderných elektronických zariadení. Jeden z podobných tímov je aj jeden z Dánska, ktorý práve začína predávať solárnu nabíjačku do vrecka.

Solárna nabíjačka Heli-on sa dá vložiť aj do vrecka, má tvar malého valčeka s jednou stranou zakončenou USB konektorom. Z jej boku sa dá vytiahnuť asi jeden meter fólie, v ktorej sú zakomponované solárne kolektory s hrúbkou iba dva mikrometre. Názov tejto špeciálnej fólie je infinityPV a má hneď niekoľko výnimočných vlastností. Okrem toho, že dokáže priamo zo slnečného svetla vyrábať elektrickú energiu, je nevyzvyčajná jej flexibilita, pevnosť, odolnosť pred vodou a efektivita.

Napríklad taký telefón Apple iPhone 6 dokáže nabiť v priebehu dvoch až troch hodín. Rýchlosť nabíjania veľmi úzko súvisí s intenzitou slnečného svetla, napríklad pekný letný deň je pre nabíjačku ideálny.

Zdroj: HeLi-on - The World's Most Compact Solar Charger (kickstarter.com)

Nápad nabíjať telefóny svetlom nie je nový

Len nedávno ste sa na Webmagazíne mohli dočítať aj o inej solárnej nabíjačke menom Yolk Solar Paper. V porovnaní s Heli-on je tento solárny papier pomerne nevzhľadný a nekompaktný, má však tvar a veľkosť bežného telefónu.

Nabíjačka Yolk Solar Paper Foto: Yolk
V každom prípade je Solar Paper produkt, ktorý ocenia všetci cestovatelia a priaznivci ekologických riešení. Nabíjačka totiž okrem samotného svetla nepotrebuje žiadny príkon, takže jej prevádzka nestojí vôbec nič. Veľkosť plochy je iba o niečo väčšia ako šesťpalcový smartfón, celkom pohodlne by sa mala vojsť do notesa alebo knihy.

Spájaním solárnych plôch sa dá dosiahnuť taký výkon, že je možné nabíjať nielen smartfón, ale tablet alebo dokonca notebook s nízkou energetickou spotrebou. Na jeden z použitých solárnych papierov sa pripojí násada s USB konektormi, prostredníctvom ktorej bude do elektronických zariadení prúdiť elektrina. A to je všetko, jednoduchšie to byť ani nemôže.


Zdroj: kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Touchjet Wave spraví z každého televízora dotykový displej s Androidom
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

Komentáre