Technológie

Nové bezpečnostné sklo v mobile ochráni aj vášnivých selfíčkárov

"Sľubuje to značka, ktorá vyrába ochranné sklá pre viac ako štyri a pol miliardy mobilných zariadení. "

Erik Stríž, 22. júla 2016 10:00
Corning Gorilla Glass 5 ochráni displeje pred pádom z výšky 1,6 metra Foto: Corning Incorporated
Keď si kupujeme nový mobilný telefón alebo tablet, celkom prirodzene očakávame, že nám vydrží čo najdlhšie. Náhoda sa však nedá predvídať a každý deň končia tisíce mobilov po celom svete s rozbitými displejmi po tom, čo aj z malej výšky spadli na zem.

Už aj priemerne drahé zariadenia sú vybavené bezpečnostným sklom, ktorý chráni displej. Väčšina využíva technológiu od značky Corning, volá sa Gorilla Glass a dnes sa používa už štvrtá generácia tohto skla. Vývoj tohto skla je hotová veda - vyžaduje si desiatky a desiatky testov, analyzovania rozlámaných kúskov, pokusov s chemickým zložením a posledné roky aj snaha o určitú flexibilitu a zakrivenosť.

Nové sklá reagujú na fenomén selfie

Momentálne sa pripravuje piata generácia tohto bezpečnostného skla a prinesie niekoľko významných vylepšení. V prvom rade je to opäť o niečo lepšia odolnosť a trvácnosť. Displej mobilu by malo sklo ešte lepšie ochrániť pred škrabancami, ktoré by mohli v priebehu mesiacov a rokov znižovať kvalitu obrazu.

Zdroj: Corning® Gorilla® Glass 5: Taking Tough to New Heights (youtube.com)

Najväčšími zmenami prešla odolnosť pri náraze. Gorilla Glass 5 bude schopné bezpečne a bez akejkoľvek ujmy prežiť pád z výšky až 1,6 metra, čo je v porovnaní s aktuálnou štvrtou generáciou o celých 60 percent viac. Dnes sú sklá na mobiloch štandardizované a testované tak, aby vydržali pády z výšky jedného metra. Zlepšenie tejto výšky má význam práve dnes, keď sa ľudia viac fotia sami s vystretou rukou. Vraj až 85 percent ľudí spadne mobil aspoň raz do roka a viac ako polovice dokonca niekoľkokrát.

V porovnaní s predchodcom je Gorilla Glass 5 odolnejší až 1,8-násobne, tvrdí výrobca.

Zariadenia s piatou generáciou bezpečnostného skla budú v predaji koncom tohto roka a prvým z nich bude pravdepodobne tabletofón Samsung Galaxy Note 7.


Zdroj: Corning Incorporated

ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre