Technológie

Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

"Má skoro 6-palcový displej s mimoriadnym rozlíšením, odolné pogumované telo, sekundárny displej a dvojitú selfie kameru. "

Erik Stríž, 28. apríla 2016 11:00
Ultimatívny smartfón LG V10 Foto: LG Electronics
Kórejský technologický gigant LG Electronics posledné roky veľmi úspešne konkuruje Samsungu, Apple aj Sony. Mobilné telefóny od tohto výrobcu sú vyspelé, moderné a zvyčajne majú aj veľmi prijateľné ceny.

Vaskúšali ste už LG V10? Je to smartfón pre náročných. Už pri prvom stretnutí s ním vás musí prekvapiť jeho pogumovaný zadný kryt s výrazným vrúbkovaním, predná strana s dvomi nápadnými fotoaparátmi a ešte nezvyčajnejším druhým tenkým displejom nad tým hlavným. Tento telefón je plný prekvapení.

Ultimatívny smartfón LG V10 Foto: Marques Brownlee (youtube.com)

Dva displeje alebo jeden s výrezom?

Telefón pracuje s 5,7-palcovým IPS displejom, ktorý má jasné a sýte farby a veľmi citlivo reaguje na dotyky. Rozlíšenie je až 1440×2560 pixelov, takže ho môžete používať aj v headsetoch virtuálnej reality. Pre tento účel je vybavený aj gyroskopom, výkonným hardvérom a silnou batériou, takže by mal vydržať aj hodiny zobrazovania 3D obsahu. Vynikajúcou funkciou je zablokovanie a odblokovanie obrazovky dvojitým poklepaním po displeji.

Sekundárny displej v skutočnosti nie je celkom sekundárny - je totiž priamo spojený s tým hlavným. Je umiestnený v línii s dvojicou predných fotoaparátov a vyzerá to skôr tak, že výrobca z veľkého 6-palcového displeja jednoducho odrezal kúsok, aby do výrezu umiestnil selfie kamery.

Malý displej má rozlíšenie 160×1040 pixelov, je farebný, ale väčšinou zobrazuje iba bielu grafiku na čiernom pozadí. Je malý, dotykový a ponúka jednoduché menu, ktorého strany posúvate prstom. Do jednej zo strán malého menu môžete pridať aj vlastné odkazy alebo v ňom nechať zobrazovať ovládač hudobného prehrávača, prípadne vybrané kontakty s možnosťou okamžitého hovoru. LG tento displej spravilo aj kontextovým, takže keď máte otvorenú aplikáciu fotoaparátu, môžete na malom displeji prepínať fotografické režimy.

Ultimatívny smartfón LG V10 Foto: LG Electronics

Najlepšia selfia kamera, akú sme kedy videli

Dvojica selfie fotoaparátov (alebo webkamier) je vybavená obrazovými snímačmi s rozlíšením nadpriemerných päť megapixelov a kvalita týchto fotografií je výnimočná. Skutočne, s takto kvalitnými fotografiami z prednej kamery sme sa zatiaľ stretli asi iba pri najlepších mobiloch od Samsungu a Lenovo. Význam použitia dvojice kamier by sme mali hľadať v snahe o zväčšovanie rozsahu záberu. Webkamera dokáže zachytiť väčší rozsah, vďaka čomu sa do jednej fotky vojde viac ľudí. Nevedno, či má dvojica šošoviek priamy vplyv aj na kvalitu snímkov, zdanlivo však áno.

Vynikajúce výsledky dosahuje aj hlavný fotoaparát, ktorý je vybavený aj funkciou optickej stabilizácie, laserového zaostrovania a schopnosťou nahrávať spomalené videá vo vysokom rozlíšení. Fotografie samotné majú výbornú kvalitu a V10 sa vďaka tomu môže zaradiť medzi najlepšie fotomobily v histórii mobilnej fotografie. Ak budete mať šťastie, vaše fotky budú vyzerať skutočne profesionálne. Snímky majú maximálne rozlíšenie 16 megapixelov, tmavá scéna sa dá osvetliť LED bleskom a videá môžu mať rozlíšenie až 4K. Vtedy majú 30 snímkov za sekundu a keď budete mať záujem zachytiť niektoré výnimočné okamihy spomalene, môžete tak robiť v rozlíšení HD 720p. Samozrejmosťou je podpora funkcie HDR a záznam stereo zvuku.

Ultimatívny smartfón LG V10 Foto: LG Electronics

Zhodnotenie

LG V10 je smartfón, doslova stvorený pre chlapa. Pogumovaný zadný kryt možno na prvý pohľad vyzerá gýčovo, je však veľmi praktický. Kamera je jedným slovom výnimočná a nebránime sa tvrdeniu, že by neraz nahradil aj naše redakčné zrkadlovky. Batéria s veľkou kapacitou má dlhú výdrž a skutočnosť, že sa dá z telefónu vybrať a vymeniť za novú, považujeme za veľkú výhodu, ktorou predčí všetkých ostatných výrobcov kompaktných nerozoberateľných mobilov. A displej - to je splnený sen každého fanúšika modernej techniky.

Čo vytknúť? Snáď iba to, že stojí takmer 500 eur. Avšak konkurenčné zariadenia s rovnakou výbavou ešte o dve stovky viac...


Kľúčové vlastnosti LG V10:
Displej: 5,7”, IPS LCD, 1440×2560 pixelov
Hlavný fotoaparát: 16 Mpx, f/1.8, laser autofocus, OIS, LED blesk
Hlavná videokamera: rozlíšenie 4K (2160p), Full HD, spomalené HD
Selfie webkamera: dvojitá, 5 Mpx, širokouhlý záber
Systém: Android + doplnky od LG
Procesory: 4-jadrový 1.44 GHz + 2-jadrový 1.82 GHz, grafika Adreno 418
Pamäte: 32/64 GB, 4 GB RAM, microSD (max. 200 GB)
Pripojenia: microUSB, 3.5mm audio, IrDA, Bluetooth, NFC, Wi-Fi, A-GPS, mobilné siete 2G, 3G a 4G LTE
Senzory: senzor odtlačkov, proximity, gyroskop, kompas, akcelerometer,
Funkcie: rýchle nabíjanie, funkcie doplnkového displeja, redukcia šumu pri hovore, zvuk Hi-Fi DAC, zvýšená odolnosť a vodotesnosť



ODPORÚČAME AJ:
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú
Slovenskí architekti a programátori vyvíjajú jedinečné zariadenie ILU
Chcete prestať fajčiť? Môže vám pomôcť aplikácia v mobile
Umelá inteligencia v mobiloch za nás vybaví prácu a dohodne aj rande

Komentáre