Technológie

Logické online hry, ktoré prinútia myslieť inak

"Kvôli pandemickým opatreniam trávime viac času doma. Jednou z možností, ako ho využiť zmysluplne, sú aj online hry, ktoré precvičia logické myslenie. "

TASR, 30. novembra 2020 12:35
Foto: Unsplash.com
Bratislava 26. novembra (OTS) - Podľa prieskumu Centra vedecko-technických informácií Slovenskej republiky, ktorý sa zaoberal prežívaním voľného času v online priestore, až 75,2 % žiakov základných škôl trávi väčšinu voľného času na internete. Pri stredoškolských študentoch je toto percento ešte vyššie - 79,4 % z nich uprednostňuje online prostredie. Počítačové hry hráva až polovica opýtaných chlapcov a 43,4 % dievčat. Prieskum sa robil minulý rok na vzorke 2015 respondentov.

Hranie hier pri ich správnom výbere nemusí byť strata času. V mnohých z nich treba spolupracovať s ďalšími ľuďmi a uvažovať nad daným problémom novým spôsobom. Takýchto herných titulov ale nie je mnoho.

Jednou z najúspešnejších logických hier je Portal 2, ktorý okrem príbehovej kampane ponúka aj online kooperáciu pre dvoch. Úlohou hráčov je prejsť miestnosti s logickými prekážkami. Tie sú postavené tak, že pri nich musíte spolupracovať. Obaja hráči majú zbraň, ktorá namiesto nábojov vystreľuje portály. Cez tie sa dá prechádzať a vďaka zapracovanej fyzike sa tak hráč dostane na predtým nedostupné miesta.

Tip: Nielen pri hraní iste oceníte internet, ktorý je rýchly a stabilný. Preto odporúčame obľúbený Internet na doma. Neobmedzujte sa a vyberte si vašu ideálnu rýchlosť za výhodnú cenu.

Ďalším logickým titulom pre dvoch je Human: Fall Flat. Pastelový vizuál ukrýva prepracovaný systém fyziky, ktorý základom každej hádanky. Je tiež príčinou väčšiny vtipných momentov, ktorým sa nevyhnete najmä pri hre online. Hra navyše podporuje tvorbu vlastných levelov, ktoré následne môžete zdieľať s ľuďmi z celého sveta.

Nadšenci fantasy svetov iste ocenia Trine Enchanted. Ide o platformovku z 2D pohľadu, pri ktorej ovládate viacero postáv. Bojovník, čarodej a lukostrelec majú rozličné schopnosti, ktoré umožňujú zdolať stále náročnejšie prekážky.

To, aká je spolupráca dôležitá, ukazuje aj hra Tick Tock: A Tale for Two. Najlepšou zbraňou hráčov je komunikácia. Každý totiž vidí iba časť hádanky a na jej rozuzlenie sa s ňou musí podeliť s tým druhým. Rébusy sú však časovo obmedzené a po uplynutí poslednej sekundy sa začína odznova.

Najznámejší titul zo zoznamu nespadá úplne do kategórie logických hier. Automaticky generovaný svet z kociek, Minecraft, si získal milióny hráčov a jeho neodmysliteľnou súčasťou sú aj hlavolamy, ktoré vytvorila komunita. Každá kocka má jedinečné vlastnosti a ich kombináciou sa dajú vytvoriť nové predmety. Vďaka vzájomnej pomoci tak v Minecrafte vznikli obrovské mestá a repliky skutočných pamiatok.

Komentáre