Technológie

Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

"Kybernetická alebo informačná bezpečnosť. To je pojem, ktorý sa skloňuje čoraz častejšie aj tam, kde by sme to veľmi nečakali. "

Erik Stríž, 5. júla 2016 11:00
Ilustračná fotografia Foto: Logitech
Podľa najnovšej štúdie s názvom KSN Report: PC ransomware in 2014-2016 od Kaspersky Lab vraj počet útokov na firmy a aj obyčajných smrteľníkov neúmerne stúpa každým rokom. Výsledky štúdie poukázali na fakt, že len za posledných 12 mesiacov sa počet kybernetických útokov zvýšil až 5-násobne v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka. To je skoro bezprecedentné a alarmujúce najmä preto, že tieto útoky mali za cieľ získať peniaze prostredníctvom výkupného za súkromné údaje.

Ide o škodlivé programy, ktoré bezpečnostní špecialisti zaraďujú do skupiny takzvaného ransomware alebo kryptoransomvér. To je taký malvér (vírus, škodlivý kód, program), ktorého cieľom nie je iba šíriť sa a postupne zhromažďovať citlivé údaje, ale aj páchať značné škody.

Funguje to nasledovne a je skoro neuveriteľné, že je niečo takéto vôbec možné: nevedomky si do počítača, telefónu alebo tabletu stiahnete malvér, ktorý začne postupne a bez vášho vedomia šifrovať obsah vo vašom zariadení. Netrvá to dlho a keď sa proces dokončí, zrazu nemáte k svojim dokumentom prístup. Na obrazovke sa zobrazí výzva, aby ste za svoje údaje a dokumenty zaplatili výkupné, vraj potom bude všetko dobré.

Ilustračná fotografia. Notebook Samsung Foto: Samsung
Samozrejme, že keď zaplatíte pomocou svojej kreditnej alebo debetnej bankovej karty, nič dobré tým nezískate. Malvér vám možno sprístupní zašifrované dokumenty, zároveň si však uchová aj platobné údaje a tie následne zneužije. V konečnom dôsledku tak môžete prísť aj o tisíce eur z vášho bankového účtu.

Spoločnosť, ktorá štúdiu realizovala a vydala, zverejnila aj niekoľko tipov, ako sa aktívne starať o bezpečnosť svojho počítača, mobilu alebo tabletu. Je dobré prečítať si ich a aspoň niektoré z nich dodržiavať.

• Zálohujte si všetky elektronické dáta, od fotiek až po pracovné dokumenty
• Používajte antivírus, hoci aj ten bezplatný a základný
• Pravidelne aktualizujte softvér vášho počítača - myslí sa tým všetok softvér, ktorý máte v počítači, teda antivírus, internetový prehliadač, Java, Office a iné, najmä samotný operačný systém (Windows, Android a iné). • Väčšina moderných programov umožňuje automatickú aktualizáciu, ktorú je výhodné mať aktivovanú.
• Buďte opatrní pri sťahovaní súborov z internetu či z e-mailov. Ak dostávate e-mailové správy z neznámych adries, ktoré obsahujú prílohu s príponami .ppt, .doc, .txt, .exe a iné, radšej ich ani neotvárajte. Pri sťahovaní súborov patrí potreba ešte dôslednejšej opatrnosti, najmä filmy a obsah pre dospelých sú ideálnym nosičom pre šírenie vírusov.
• Ak už boli vaše dáta z nejakého dôvodu zašifrované ransomvérom, neplaťte výkupné. Vytvorenie, šírenie a vymáhanie výkupného za dešifrovanie dát je trestný čin, nahláste preto útok na políciu, aby mohla okamžite začať s vyšetrovaním, odporúča Kaspersky Lab.


Zdroj: KSN Report: PC ransomware in 2014-2016


ODPORÚČAME AJ:
V Japonsku oslávili prvú svadbu robotov
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú

Komentáre