Technológie

Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi

"Koncom tohto roka sa bude v Európe konať špeciálna olympiáda, ktorá je akýmsi vylepšením paralypiády. Súťažiť budú ľudia, ktorí sú vylepšení vďaka modernej technike. "

Erik Stríž, 26. apríla 2016 13:00
Cybathlon 2016 Foto: Cybathlon 2016
Paralympiáda je veľká vec, ktorá výrazným spôsobom pomáha ľuďom s telesnými hendikepmi zúčastňovať sa profesionálnych športových disciplín. Spočiatku sa súťažilo iba na letnej paralympiáde (od roku 1960 v Ríme), zimné disciplíny pribudli v roku 1976 a ich dejiskom bolo švédske mesto Örnsköldsvik. Do 60. rokov sa na ľudí s telesným postihnutím nazeralo skôr ako na niekoho, kto na športovú kariéru nemá príležitosti a ani potenciál, avšak dnes je to presne naopak - ukazuje sa, že aj ľudia s chýbajúcimi končatinami alebo s iným telesným hendikepom môžu byť oveľa schopnejší a výkonnejší, ako “zdraví” ľudia.

S určitou nevôľou sa teraz možno laická verejnosť pozerá aj na pripravované prvé súťaženie ľudí, ktorí sa (či už z vlastnej iniciatívy alebo vďaka záujmu médií) nazývajú aj kyborgami. V októbri tohto roka vo švajčiarskom Zurichu budú súťažiť ľudia so svojími protetickými končatinami a inými kompenzačnými zdravotnými pomôckami.

Podujatie sa volá Cybathlon a očakáva sa, že sa ho zúčastní až 80 tímov z celého sveta. Organizátor podujatia, Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich),
tvrdí, že cieľom nebudú ani tak rýchlosť a sila, ako skôr schopnosť čo najlepšie zosúladiť ľudské telo so zariadením.

Cybathlon 2016 Foto: Cybathlon 2016
Dobrým príkladom je súťaž v cyklistike - športovci v tejto disciplíne sedia na špeciálnom bicykli poležiačky s tým, že pedálujú vlastnými alebo protetickými nohami. Úlohou športovcov bude správne zosúladiť prácu nôh prostredníctvom ovládača, ktorý vysiela do inak nefunkčnej končatiny elektrické impulzy a tak v nich vynucuje pohyb. Súťažiaci s protetickými rukami sa budú snažiť plniť discipíny vyžadujúce jemnú motoriku, tí s protetickými nohami budú zdolávať schody alebo iný náročnejší terén.

Zdroj: Cybathlon 2016: Official Trailer (youtube.com)

Je pripravovaný Cybathlon len snahou o upútanie pozornosti alebo praktickou platformou, na ktorej bude možné súťažiť v efektivite kompenzačných zdravotných pomôc? Nech je odpoveď akákoľvek, pravdepodobne bude veľmi pozítívna. Je to aj verejná mienka a všeobecná pozornosť, čo je jedným z motivujúcich faktorov vývoja funkčných protéz končatín a iných neuveriteľných technológií, ktoré majú praktický vplyv na každodenný ľudský život. Práve takto sa totiž nachádzajú noví ľudia, noví odborníci, noví sponzori a investori.

Ak bude o Cybathlon dostatočný záujem a ak v októbri preukáže svoj význam, verí sa, že sa stane súčasťou pripravovanej letnej olympiády v Tokiu v roku 2020.


Zdroj: The world’s first cyborg Olympics is coming

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Za mobilnými CRM riešeniami stoja Slováci
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky

Komentáre