Štýl

V SNG si možno pozrieť výstavu návrhov novej budovy Úradu vlády SR

"Architektonicko-urbanistickú súťaž na novú administratívnu budovu vyhlásil ÚV SR začiatkom tohto roka."

TASR, 10. novembra 2023 13:30
Slovenskú národnú galériu v marci znovu otvorili pre verejnosť. Foto: TASR Dano Veselský

Súťažné návrhy novej budovy Úradu vlády (ÚV) SR v Bratislave si od piatka možno pozrieť na výstave v Slovenskej národnej galérii (SNG). Do súťaže sa prihlásilo 55 tímov, zvíťazil návrh architektov Milana Kiačeka a Matúša Kiačeka. Výstava je otvorená do 19. novembra. Informoval o tom tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Pripomenul, že pri tvorbe návrhov novej budovy v historickom areáli bývalej Lippayovej záhrady bolo potrebné rešpektovať okolie s nízkou historickou zástavbou a so vzácnymi starými stromami. Dôležitá bola aj energetická úspornosť, ekonomická realizovateľnosť a adekvátna reprezentatívnosť novej budovy.

Architektonicko-urbanistickú súťaž na novú administratívnu budovu vyhlásil ÚV SR začiatkom tohto roka. Zámer vybudovať novú budovu prinesie premenu celého areálu. Okrem toho by malo dôjsť tiež k prestavbe a celkovej revitalizácii historického parku. Aj vďaka týmto krokom by o niekoľko rokov mohol v historickom jadre mesta vzniknúť priestor, ktorý rešpektuje svoje okolie a reaguje na moderné potreby štátnej inštitúcie, uviedol ÚV SR.

Prebudovanie areálu podľa víťazného návrhu môže byť podľa ÚV SR ďalším pozitívnym príkladom toho, že aj štátne inštitúcie vedia nastavovať štandardy, či už v kvalite prevedenia alebo pri voľbe transparentných procesov v podobe architektonických súťaží.





Komentáre