Štýl

Bryan Adams vystavuje v Bratislave 70 veľkoformátových fotografií

"Výber zo série Odhalení - portréty známych osobností zo sveta zábavy, módy a umenia."

TASR, 1. novembra 2023 11:40
Kanadský rockový spevák Bryan Adams. Foto: TASR/AP

Vernisáže viacerých výstav otvoria v utorok v Bratislave 33. Mesiac fotografie. Prinesie 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov. Festivalový blok Svetová fotografia ponúkne aj tvorbu hudobníka, speváka a skladateľa Bryana Adamsa, ktorý si za uplynulé desaťročie vybudoval povesť uznávaného fotografa.

"Za svoj raketový vzostup vo svete fotografie vďačí najmä svojmu vzácnemu talentu zachytiť vo svojich fotkách nadčasovú eleganciu a jemné hĺbky, ktoré sú vizuálne príťažlivé a podnetné," uvádzajú organizátori vo festivalovom katalógu.

Ako pre TASR potvrdil riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek, Adams v Bratislave vystavuje 70 veľkoformátových fotografií. Výber zo série Odhalení - portréty známych osobností zo sveta zábavy, módy a umenia. V sérii Zranení - Dedičstvo vojny sa snaží zachytiť ducha a odhodlanie britských vojakov, ktorí utrpeli zranenia v Iraku, v Afganistane alebo počas výcviku s následkami na celý život. Výstava je inštalovaná na druhom poschodí Domu umenia.

Festival otvorí aj vernisáž výstavy Portréty od fotografa Mira Nôtu, ktorý sa dlhodobo venuje portrétovaniu slovenských osobností z oblasti kinematografie a audiovízie. Výstava je inštalovaná v priestoroch bratislavskej Galérie Slovenskej výtvarnej únie - Umelka. Predstaví 30 osobností zo sveta slovenského filmu, ktoré Nôta zachytával počas posledných tridsať rokov. Prináša fotografie hercov Mariána Labudu, Milana Ondríka či Judit Pecháček Bárdos, režisérov Dušana Hanáka, Petra Solana, Juraja Jakubiska, Martina Šulíka, Petra Bebjaka, Juraja Lehotského, Jara Vojteka, Petra Kerekesa, autorky dokumentárnych filmov Zuzanu Piussi a Vieru Čákanyovú, tiež kameramanov Richarda Krivdu, Martina Žiarana a Martina Kollára.

V tematickom bloku Orient! otvára Mesiac fotografie aj výstavu Maryam Firuzi Perzské identity. V Galérii Umelka predstavuje tvorbu iránskej režisérky, ktorá sa nikdy nechcela stať fotografkou. Ukončila štúdium perzskej kaligrafie aj filmovú vedu. Reč statických obrázkov objavila pre seba až v priebehu štúdia. Vo fotosériách robí Firuzi prieskum Iránu súčasnosti, v ktorom je úloha ženy mimoriadne zložitá. Výstava prezentuje práce z cyklu Čítanie v teheránskych uliciach. Ponúka portréty, inscenované zábery v naaranžovaných kulisách, prekrývanie obrazov či zátišia.



Komentáre